Realizovan program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih - Startup Srpska

  • 22.06.2020. 12:46

U skladu sa Strategijom zapošljavanja Republike Srpske 2016 – 2020. godine i akcionim planovima zapošljavanja za 2018. i 2019. godinu, uz finansijsku podršku Vlade Republike Srbije realizovan je "Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina – Start Up Srpska" čime se iskazala pažnja razvoju preduzetništva mladih, otvaranju novih radnih mjesta i uticalo na smanjenje nezaposlenosti  u Republici Srpskoj.

Ideja za realizaciju ovog Programa potekla je od predsjednika Republike Srbije i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Primarni značaj Programa ogleda se u zapošljavanju mladih ljudi koji svojim idejama započinju poslovni poduhvat, a time se istovremeno podstiče i njihov ostanak u Republici Srpskoj. Ukupna sredstva za provođenje Programa "Start Up Srpska" u 2018. i 2019. godini iznosila su 8.052.683,02 КM.

Donatorska sredstva Vlade Republike Srbije za provođenje ovog Programa iznose 2.933.745,00 КM (1.500.000 EUR), a sredstva Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske 5.118.938,02 КM (2.617.271,45 EUR). 

Opšti cilj Programa je podrška razvoju preduzetništva, održivi ekonomski razvoj, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja zaposlenih u Republici Srpskoj kroz pokretanje vlastitog biznisa, registracijom preduzetničkih radnji ili privrednih društava od strane lica starosti  do 35 godina. 

Razvojem preduzetništva putem podrške u finansiranju realizacije poslovnih ideja, podstiče se otvaranje novih radnih mjesta, jačanje ekonomske nezavisnosti, uključivanje i održivost na tržištu rada te pozitivan stav prema poslovnom, društvenom i porodičnom okruženju, te u konačnom, ostanak mladih u Republici Srpskoj. Ciljnu grupa Programa bila su nezaposlena lica prijavljena na evidenciju kao aktivni tražioci posla koja su u momentu raspisivanja javnog poziva imala do 35 godina.

Sredstva po ovom Programu namijenjena su adaptaciji poslovnog ili proizvodnog prostora, kupovinu opreme (nove ili polovne) ili za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Sredstva po ovom Programu su dodijeljivana za pokretanje vlastitog biznisa u: 

  • Proizvodnim djelatnostima (prerađivačka industrija), Gradjevinarstvo do 50.000 КM;   
  • Informaciono-komunikacione tehnologije do 30.000 КM 
  • Poljoprivreda, Djelatnosti pružanja usluga smještaja u turizmu; Stručne, naučne i tehničke djelatnosti; ostale uslužne djelatnosti za oblasti: popravka računara i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo i ostale lične uslužne djelatnosti.do 20.000 КM

Sredstva su dodjeljivana do 70% ukupne vrijednosti biznis plana podnosioca, a najviše 50.000,00 КM. Vlastito učešće korisnika iznosi najmanje 30% od ukupne vrijednosti iskazane u biznis planu. Кorisnici bespovratnih sredstava su u  obavezi da posluju minimum tri godine.

Кorisnik sredstava dužan je vratiti cjelokupan iznos doznačenih sredstava ukoliko u pomenutom periodu:

  • Odjavi djelatnost iz registra preduzetničkih radnji;
  • Pokrene postupak likvidacije privrednog društva;
  • Otuđi sredstvo koje je bilo predmet insvesticionog ulaganja, i
  • Ukoliko nenamjenski potroši sredstva.

Pravo na podsticajna sredstva za razvoj preduzetništva imala su nezaposlena lica starosti do 35 godina, ako je ispunjavalo sljedeće uslove:

  • da je prijavljen na evidenciju nezaposlenih Zavoda u periodu definisanim javnim  pozivom;
  • da je podnio zahtjev za subvenciju sa biznis planom;
  • da je uspješno završio obuku iz preduzetništva putem Zavoda ili dostavio dokaz da  je uspješno završio obuku iz preduzetništva kod odgovarajuće institucije;
  • da je izvršio registraciju djelatnosti ili je pokrenuo postupak registracije nakon objavljivanja javnog poziva;
  • da je ispunio i druge uslove definisane u javnom pozivu.

"Dobar vjetar u leđa mladim osobama"

Mišo Maglov je mladić iz Jošavke kod Čelinca. Završio je srednju ekonomsku školu, prekvlifikovao se za medicinskog tehničara, odstažirao, planirao odlazka i rad u inostranstvu. Ipak, odlučio je ostati i pridružiti se ocu koji više od 30 godina ima malu radionicu i bavi obradom metala. Specijalnost im je izrada inox ograda, rukohvata, imitacijom kovanih i crnih ograda.Kada je saznao za Programa podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina - StartUp Srpska”, odlučio je da aplicira kako bi sredstva uložio u očevu radionicu - proširio halu i nabavio nove mašine. 

"Kada sam vidio taj konkurs za sredstva, aplicirao sam za njega. To je veoma dobar vjetar u leđa mladim osobama koji hoće da neku svoju ideju realizuju i da nešto ostvare u ovoj našoj državi", kaže Maglov.

"Dobio sam 48.650 maraka. Morao sam napraviti biznis plan, kompletan, šta ću sa tim sredstvima uraditi, šta ću da kupim, kako ću da palsiram svoje proizvode na tržište. Koje proizovde ću da proizvodim u svojoj firmi, sve sam to morao u biznis planu  da navedem. Sa tim sredstvima sam napravio halu, dokupio mašine, velike i male mašine, i alate koji su mi bili potrebni za dalji rad. Dosta olakšavaju posao, zato što sad imam sve mašine koje su mi potrebne za taj posao. S tim imam i halu koju sam napravio gdje mogu raditi i gdje imamo dosta prostora za rad", navodi on.

Fizički je dosta težak posao, ali to kad radiš sam za sebe. to je opet veoma zaniljivo, uvijek se dešava nešto novo. Nije toliko teško koliko izgleda. Za sad plasiramo na našem tržištu ovdje Republike Srpske, i BiH. U što skorijem periodu planiram da zaposlim možda jednog do dva radnika", dodaje Maglov.

"Nije to sad ništa toliko komplikovano, neke stvari se mogu raditi, biti i neiskusni ljudi. Vremenom se stiče isksutvo.Tako da nije problem ući u ovaj posao, jer se s vremenom može svašta naučiti", zaključuje on.

"Ovo mi je pomoglo da imam konkretan start"

Kristina Benić iz Istočnog Novog Sarajeva, odlučila je da svoju ljubav i dugodišnje bavljenje fotografijom podigne na viši nivo. Došlo je vrijeme da otvori vrata sopstvenog fotografskog studija. Kao mladoj osobi za takav potez bila joj je potrebna pomoć. 

"Ovo mi je pomoglo da imam taj neki kao konkretan start. I da lakše krenem u sve to. U ostvarivanje ciljeva. Novac sam uložila u fotografsku opremu, aparate, objektive, rasvjetu, laptop i sve od opreme što mi  je potrebno za studio. Bavim se isključivo fotografskom djealtnošću. Bez izrade fotografija. Cilj mi je taj neki uspjeh i ambicije mi se kreću ka modnoj fotografiji. Sad sam počela kroz ovaj studio da se jako bavim i studijskom fotografijom, učim mnogo o tome. tako da je to možda moj novi početak. I novi dio fotografiji koji sam odbil priliku da istražim. Start up je što se tiče mog slučaja super iskustvo, super pomoć u ostvarivanju tih nekih mojih ideja.Savjetujem mlade ukoliko imaju neke konkretne i dobre ideje da apliciraju za Start Up, neće sigurno požaliti. Dobiće samo vjetar u leđa, što se tiče njihovih ideja, zamisli. Moći će da ispune neke svoje ciljeve i ambicije", kaže Kristina Benić.

"Mnogo mi je značilo, bez ovoga bih se zarobio u kredite"

Nemanja Vojinović, iz Bijeljine, koliko god truda uložio, od drveta nije mogao pobjeći. Pradjed mu je bio šumar, djed profesor na Šumarskom fakultetu, otac stolar, a on je, kako kaže, priučeni stolar. Ima diplomu magistra fizičkog vaspitanja, od 2012. godine bio je na evidencijama Zavoda za zapošljavanje. Priča da je 50-tak puta bio odbijen na konkursima. No ni takvo isksutvo ga nije obeshrabilo, odlučio je da, kako kaže, uzme  stvari u svoje ruke. Prije dvije godine, preko ZZZRS, završio je prekvalifikaciju za CNC operatera. 

"2019. godine sam konkurisao na javni poziv "Startup". Cijeli konkurs je dota dobro tekao i išao. Prvo biznis plan koji sam imao ajde  razrađen monogo prije.samim tim kad sm završio prekvalifikaciju, već sam počeo   sa tom pričom da idem u proširenje stolrije i da se bavim tim poslom i taj konkurs je došao. Renovirao sam stolariju, ponovio sam se mašinama. Nabavio sam CNC graverku, u planu mi je nabavljanje još dvije CNC mašine, sigurno, u budućem periodu, neke dvije godine, još neko proširenje, početak neke serije", kaže Vojinović.

"Sigurno da me obradovalo, to su neke finansije koje su mi pomogle da preskočim, recimo prvu stpenicu. Obnoviti mašine, kupiti nove mašine, početi sa proizvodnjm. Taj projekat u suštini nisu bile kompletne pare za mašinu. Biro jeste učestvovao sa nkih 50 odsto sredstava, 50 odsto sam ja morao da obezbijedim. Sigurno da 50 odsto sredstva dosta znači, ne moram cjelokupnu sumu da izdvojim. Mislim da ne bih ni imao u startu tu cijelu sumu i da bih se zaglavio u neke kredite, zarobio bih se. Ovo sve mi je mnogo značilo, mnogo sam ubrzao i sam neki napredak, ubrzao sam proizvodnju i sigurno neću stati. To je samo početak. 

"Mislim da su ovakvi konkursi i ovakvi projekti jedino što može da zadrži omaldinu u biH. Ja sam odlučio  da ostanem ovdje, iako sam imao poziv da idem, kao i svi. I razmišljao sam da idem, ali eto ostao sam. Zašto? Zahvaljujući birou, zahvaljući Startapu", zaključuje on.

"Zaista je potrebna podrška mladim ljudima koji tek pokreću svoj biznis"

IG Arhitektonski studio je firma koja je osnovana 2019. godine u Palama sa ciljem pružanja kvalitetnih arhitektonskih usluga temeljenih na obrazovanju i stečenom višegodišnjem iskustvu.

Firma se bavi arhitektonskim projektovanjem, od početne ideje, preko razrade projekta, 3D vizualizacije, projektovanja i dizajna kako enterijera tako i namještaja. IG Arhitktonski studio je prva firma na području opštine Pale koja se na ovaj način bavi dizajnom enterijera i namještaja. 

Vlasnica firme je Ivana Gluhović, diplomirani inženjer magistar arhitekture, koja se ovim poslom bavi već pet godina. 

"Ja sam otvorila firmu prije raspisivanja ovog javnog poziva, na nekih dva mjeseca. I naravno kada sam obaviještena da je raspisan taj poziv odmah sam znala da ću se prijaviti jer je to bila prilika da već u startu svu svoju ideju o pokretanju firme podignem na jedan viši nivo", kaže Ivana.

"Bila su određena sredstva za djelatnosti kao što je arhitktura, iznos je bio do 20.000 maraka, ja sam dobila maksimalan iznos, što je bilo izuzetno značajno za ulaganje u ko,pjutersku opremu koja nije jeftina, a neophodna je za obavljanje ovog posla i to je nešto što mi je jako značilo u samom sartu i što su klijenti u smom startu prepoznali kao nešto jako dobro i kvalitetno, jer ka imate odličnu opermu na kojoj možete raditi onda možete i u punom kapacitetu da pokažete svo svoje znanje i isksutvo", navodi Ivana.

"Ovo je od izuzetnog značaja za nas mlade ljude koji se odlučimo baviti bilo kojom djelatnošću i u bilo koji biznis ulagati. Moram istaći da od velikog je značaja zato što mladi ljudi koji tek pokreću svoj biznis zaista im je potrebna velika podrška da bi to mogli podići, uopšte početi i podizati na veći nivo", dodaje Gluhakovićka.

Mislim da je bitno uopšte osmisliti ideju i dobar biznis, smisliti ideju za biznis plan  i započeti bilo kakav biznis i sigurno ćete naići na podršku Zavoda za zapošljavanje i uopšte će idjea biti prepoznata.Mislim da je bitno biti vrijedan, ambiciozan,  i da će zasigurno dati rezultat", zaključuje ona.

Putem ovog programa vlastitu djelatnost je pokrenulo 249 nezaposlenih lica

"Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina - "Startup Srpska“ uz finansijsku podršku Vlade Republike Srbije, predstavlja mjeru kojom se iskazuje dodatna pažnja mladima putem razvoja preduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta i utiče se na smanjenje nezaposlenosti.

Do sada, 249 nezaposlenih lica pokrenulo je vlastitu djelatnost putem Programa za šta su odobrena sredstva u iznosu od 8.052.683,02 КM (4.117.271,45 EUR). Najveći broj biznisa po Programu pokrenut je u proizvodnim djelatnostima, raznim zanatskim djelatnostima, građevinarstvu, poljoprivredi, informaciono-komunikacionim tehnologijama, stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima i turizmu. Sa 31. 12. 2019.godine svi korisnici koji su sklopili ugovore sa Zavodom za zapošljavanje nalazili su se u radnom odnosu i uredno obavljali djelatnost, a kod 27 registrovanih poslovnih subjekata, i prije isteka prve godine poslovanja, već je zaposleno dodatnih 49 radnika. 

Pomenuti Program izazvao je veliko interesovanje i motivisao je mlade ljude na razvoj preduzetničkih vještina i kreativnost. Republika Srpska ovim Programom želi da podstakne aktivizam i ostanak mladih na ovim prostorima. Mladi ljudi su snaga svake države, a navedenim mjerama proaktivni mladi ljudi dobili su priliku da svoj poslovni poduhvat pokrenu, unaprijede, razviju i time doprinesu razvoju cjelokupnog društva Republike Srpske.