Već potpisani ugovori za narednu sezonu

Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona

  • 11.10.2018. 08:53

Raste ineresovanje za ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine" u BiH i već su potpisani ugovori za proizvodnju u narednoj sezoni na više od pet hektara, rekao je Srni upravnik ovog pogona Boško Čoprka.

On kaže da je u maju otvoren proizvodno-poslovni pogon u Kozarskoj Dubici, što svjedoči o dugoročnim planovima na ovim prostorima.

"Ove godine bili smo prisutni u 14 opština i namjera je da u narednom periodu širimo i dalje mrežu kooperanata, uključujući nove opštine", rekao je Čoprka.

On kaže da su već obavljeni razgovori sa nadležnim opštinskim službama u Novom Gradu i Krupi na Uni, a uskoro kreće i prezentacija za proizvođače.

"Nakon manje od mjesec dana kako je završena ovogodišnja sezona, imamo potpisane ugovore za više od pet hektara proizvodnje. Uglavnom su ugovore potpisali naši dosasašnji kooperanti, ali ima i novih", naveo je Čoprka.

Prema njegovim riječima, njemačka firma "Karl Kine" osigurala je bonus lojanosti za proizvođače koji ostvare prinos veći od pet tona po jednom dunumu i imaju više od polovine krastavaca prve klase.

"Taj bonus je realan s obzirom na to da je ovogodišnji prosječan prinos bio veći od sedam tona po dunumu i većina proizvođača je ostvarila uslove za ovaj vid prihoda", rekao je Čoprka.

Kooperanti njemačke firme "Karl Kine" ove sezone isporučili su oko hiljadu tona krastavaca kornišona, a ugovorenu proizvodnju u 14 opština imalo je 219 kooperanata na površini od 15,4 hektara.

Proizvođači u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni, njih 79, isporučili su oko 400 tona krastavca sa površine od oko pet hektara.

Njemačka firma "Karl Kine" organizuje proizvodnju krastavaca četiri sezone, a koperantima obezbjeđuju kompletan repromaterijal i stručnu podršku na terenu.