Ruski predsjednik

Putin: Obnoviti povjerenje i naći rješenje za trgovinske sporove

  • 15.06.2019. 15:48

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u obraćanju na samitu članica Konferencije za interakciju i gradnju povjerenja u Aziji (CICA) u Dušanbeu ukazao na neophodnost obnove povjerenja među državama zbog globalne trgovine i na pronalazak načina za rješenje trgovinskih sporova.

"Na žalost, trgovinski ratovi bijesne širom svijeta. U toku je i nasilničko ponašanje i pokušaji da se ukloni konkurencija putem nepoštenih metoda. Naši kolektivni napori da se pronađe izlaz iz ove situacije danas su potrebni kao nikad do sada", naglasio je Putin.

On je istakao da je neophodno obnoviti povjerenje i ustanoviti regulative za poštenu ekonomsku saradnju, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Ruski predsjednik je podsjetio da je ovaj problem pominjan i na Međunarodnom ekonomskom forumu održanom u Sankt Peterburgu od 6. do 8. juna.

Putin je ukazao i na saradnju između azijskih država, napominjući da je taj region jedan od pokretača globalnog ekonomskog rasta, te dodao da je Rusija obratila posebnu pažnju na tu saradnju.