Izgledi pozitivni

Prvi put nakon sedam godina: BiH popravila kreditni rejting

15:24, 11.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Međunarodna agencija "Standard i purs" objavila je da kreditni rejting BiH ostaje "B", ali su u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga izgledi promijenjeni sa stabilnog na pozitivni, što je prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni rejting zemlje od 2012. godine.

U obrazloženju za ovaj kreditni rejting navodi se da se ekonomija BiH pokazala otpornijom na političke tenzije nego što se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti, saopšteno je iz Centralne banke BiH. 

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi, odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u ovoj godini formira vlast i nastavi reformski zamah. 

"U ovom slučaju, očekuje se da će vlasti regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte", navodi se u saopštenju. 

U obrazloženju se navodi da je formiranje stabilnih vlasti u BiH, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, ključni faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu dana. 

Od zemalja u okruženju, Albanija i Crna Gora se nalaze jedan nivo iznad trenutnog BiH dugoročnog rejtinga, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestabilnog, spekulativnog nivoa. 

Kako se navodi u izvještaju ove agencije, kreditni rejting zemlje je ograničen kompleksnim institucionalnim okvirom u BiH, te dodaje da bi se ukoliko vlasti ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi ponovo mogli smanjiti s pozitivnih na stabilne.