Igalo

Propao još jedan pokušaj prodaje Instituta "Simo Milošević"

  • 17.10.2018. 10:54

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je javni poziv za prodaju 56,4 odsto akcijskog kapitala Instituta "Simo Milošević" u Igalu koji je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore.

Poziv je otvoren do 14. januara naredne godine, a do sada su propala četiri tendera za privatizaciju Instituta. 

Akcijski kapital koji je predmet prodaje je u vlasništvu Vlade 19,19 odsto, Investiciono-razvojnog fonda 23,65 odsto, Fonda zdravstvenog osiguranja 10,23 odsto i Zavoda za zapošljavanje 3,41 odsto, objavljeno je na sajtu Savjeta. 

Prema uslovima tendera, kupoprodajna cijena ne može biti manja od 10 miliona evra, a investicioni ciklus mora biti najmanje 20 miliona evra. 

"Ponudu na tenderu mogu podnijeti učesnici koji u vlasništvu imaju najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije ili najmanje tri hotela ili hotelski kompleks ukupnog kapaciteta ne manjeg od 600 soba, minimalne kategorizacije četiri međunarodne zvjezdice koji ima zdravstvene, velnes i spa sadržaje", navodi se u javnom pozivu. 

Jedan od uslova za podnošenje ponude jeste da učesnici imaju pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju. 

Dodatni uslov je da su oni u posljednje tri poslovne godine ostvarili ukupan prihod od najmanje 100 miliona evra. 

"Učesnik na tenderu koji je otkupio tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugim licima i takav konzorcijum može podnijeti ponudu, pod uslovom da vodeći član konzorcijuma ispunjava kvalifikacione uslove", dodaje se u javnom pozivu. 

Tenderska komisija neće razmatrati ponude koje ne ispunjavaju minimalne uslove. Naknada za tendersku dokumentaciju je 10.000 evra uz izjavu o povjerljivosti. 

Za tender o kupovini akcijskog kapitala Instituta dostavljena su tri pisma namjere. 

Za kupovinu akcijskog kapitala Instituta u državnom vlasništvu 56,4 odsto, zainteresovani su hotel "Properti" iz Velike Britanije, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, kineska kompanija "Afidea" u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i BiH. 

Na Montenegroberzi 30. avgusta kupljeno je 26 odsto akcija Instituta koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije. 

Kompanija Vile "Oliva" biznismena Žarka Rakčevića za 99.220 akcija platila je 2,83 miliona evra.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.