Mital nije unio kupovni nalog

Propala prodaja državnog kapitala u RŽR "Ljubija

  • 30.01.2019. 19:17

Aukcija nije mogla da bude održana jer Mital nije unio kupovni nalog - tako iz Investiciono razvojne banke Republike Srpske objašnjavaju zašto je, za danas zakazana, aukcija za paket akcija RŽR-a Ljubija neuspješna.

 U Mitalu pojašnjavaju da se za kupovinu prijavio Arcelor Mital Holdings AG Cug, Švajcarska. IRB je, međutim, ocijenio da se za učešće na aukciji kvalifikovalo samo krovno preduzeće, odnosno Grupacija Arcelor Mital, sa sjedištem u Luksembrugu, koja se na aukciju nije ni prijavila, a koja je samo garantovala za preduzeće iz Švajcarske. 

"Nažalost, IRB Republike Srpske nije prihvatio ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Švajcarska kao kvalifikovanog kupca i nije izdao potvrdu, čime je onemogućeno učestvovanje na aukciji. IRB Republike Srpske nije dala nikakvo obrzaloženje niti razloge za neprihvatanje kompanije kao kupca. IRB je izdala potvrdu o ispunjenosti uslova Grupaciji Arcelor Mittal, što je u suprotnosti sa zahtjevom i namjerom Grupacije za kupovinu od strane nominovane kompanije", poručili su iz MITAL-a.

U Mitalu kažu da ovakav rasplet događaja nisu očekivali i da su jedini dostavili dokumentaciju u predviđenom roku. Iz IRB-a saopštavaju da su, do predviđenog roka, 17. januara, zaprimili dokumentaciju za dokazivanje ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma od dva pravna lica iz Arselor Mital grupe.

"Nakon analize i provedenog postupka izdata je potvrda za učešće na aukciji pravnom licu ArcelorMittal Luxemburg, koje je jedino zadovoljilo kvalifikacione kriterijume za učešće na Aukciji za paket akcija RŽR “Ljubija” AD Prijedor. IRB RS će, zajedno sa Vladom Republike Srpske, nastaviti da radi na prodaji državnog paketa akcija u RŽR Ljubija", poručuju iz IRB-a.

Za kupovinu državnog kapitala u RŽR Ljubija i dalje su zainteresovani u kompaniji Izraeli investment grup. Današnju neuspješnu aukciju, razloge koji su navedeni u IRB-u i odgovor Mitala, nisu htjeli da komentarišu. Evgenij Zotov kratko poručuje da i dalje smatra da je Mital u povlašćenom položaju. Potvrđuje da se, zbog toga, sastao sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem. Međutim, detalje nije otkrio.

"Mi smo tražili samo jednake uslove i nadam se u sljedećem postupku koji organizuju Vlada i IRB, takvo pitanje će vjerovatno biti prihvaćeno i vidjećemo", kaže Evgenij Zotov, direktor "Israeli Investment Group".

Izraeli investment grupa nije na vrijeme dostavila dokumentaciju neophodnu za učešće na aukciji, koja je trebalo danas da se održi. Tražili su produženje roka ali taj zahtjev nije odobren. IRB je na prodaju stavila 65 odsto državnog kapitala u Ljubiji, po početnoj cijeni od 69 miliona maraka. Saglasnost za održavanje aukcije, Vlada Republike Srpske je dala u oktobru prošle godine.

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.