Korištenje na razne načine

Proizvodnja kanabisa unosan posao

  • 15.10.2018. 12:08

Proizvodnja kanabisa već je postala veoma unosna u Kanadi i mjeri se milijardama dolara, a nakon njegove legalizacije Kanađani mogu da koriste ovu drogu na razne načine - od električnih cigareta do uzgajanja na svojim imanjima.

"Derivati" kanabisa, kao hrana, kozmetika ili električne cigarete sa marihuanom, biće kompletno dopušteni od 2019. godine, pa su kanadski preduzetnici već počeli pripreme kako bi zaradili ogroman novac. 

Kanada od srijede, 17. oktobra, i zvanično legalizuje kanabis, a njeno iskustvo pomno će pratiti na Zapadu, predviđa premijer te zemlje Žastin Trudo. 

Legalizacija bi trebalo da podstakne kanadsku ekonomiju i donese između 816 miliona i 1,1 milijarde dolara prihoda samo u četvrtom tromjesečju ove godine. 

U to nije uračunato crno tržište, koje proizvodi četvrtinu svih "džointa" u Kanadi, kako pokazuju podaci Kanadskog statističkog zavoda. 

Zavod procjenjuje da će 5,4 miliona Kanađana, odnosno 15 odsto populacije, kupovati kanabis u posebnim radnjama do kraja godine. 

Pripreme već traju u pojedinim regijama i naseljima, a lokalne vlasti i preduzeća moraju da usklade propise sa novim zakonom. 

Savezni parlament je 2017. godine izglasao legalizaciju kanabisa, koji je u Kanadi bio zabranjen od 1923. Ipak, neke pokrajine ne žele da primijene zakon o ovoj drogi. 

Novim saveznim zakonom svako domaćinstvo može da uzgoji do četiri biljke kanabisa, ali pokrajine Manitoba i Kvebek najavljuju da će uzgoj zabraniti, iako o tome posljednju riječ tek treba da kaže Vrhovni sud. 

Kao i za proizvodnju i distribuciju alkohola i duvana, pokrajine su te koje odlučuju o uzrasnoj granici za legalno korištenje ove droge. 

U većini pokrajina granica je 19 godina, a u Alberti 18. Ali, Kvebek želi da podigne granicu na 21 godinu. 

Neke pokrajine žele da imaju monopol kada je riječ o kanabisu, a druge, poput Ontarija ili Nove Škotske, odlučile su da taj posao prepuste privatnom sektoru. 

Neujednačena će biti i praksa za pripadnike savezne policije, pošto će i policajci moći da konzumiraju ovu drogu, navode ekonomski portali. 

Zaposleni u saveznoj policiji moraće da se uzdrže od uživanja kanabisa 28 dana prije posla, a takav propis važiće i za Toronto. 

U Montrealu se od policajaca samo traži da na posao dolaze trijezni. 

Kanabis neće moći da bude korišten na svakom mjestu. U nekim gradovima, poput Montreala, za konzumiranje kanabisa važiće isti propisi kao za cigarete - samo u određenim prostorima. 

U nekim gradovima pušenje "džointa" biće dopušteno samo u vlastitom domu.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.