Agencija za statistiku BiH

Proizvođačke cijene u avgustu više za 0,1 odsto

09:42, 28.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u avgustu više su za 0,1 odsto u odnosu na juli, te više za 4,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su rast od 0,1 odsto, a u odnosu na avgust prošle godine više su za 4,4 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH. 

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u avgustu nisu zabilježile promjenu nivoa u odnosu na juli, a u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježile su rast od 4,7 odsto. 

U avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su porasle u energiji za 0,3 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,7 odsto, dok su opale u intermedijarnim proizvodima za 0,2 odsto, te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,1 odsto. 

Proizvođačke cijene u avgustu ove, u odnosu na isti mjesec 2017. godine, više su u energiji za 6,1 odsto, intermedijarnim proizvodima za 6,5 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,1 odsto, dok su opale u trajnim potrošačkim dobrima za 0,3 odsto.