Profit "Lufthanze" umanjen za za 2,1 milijardu evra

  • 03.06.2020. 11:29

NJemački avio-prevoznik "Lufthanza" saopštio danas da je u prvom kvartalu pretrpio neto gubitak profita od 2,1 milijardu evra i da je aktiviran plan restrukturisanja nakon što je od marta kompanija prizemila većinu svojih aviona zbog pandemije virusa korona.

Kompanija se priprema za uručenje velikog broja otkaza iako je sa Vladom NJemačke sklopila sporazum o primanju pomoći od devet milijardi evra. Očekuje se da će ovaj dogovor dobiti podršku EU.

"U svjetlu sporog oporavka potražnje, sada moramo da preduzmemo dalekosežne mjere restrukturisanja da bismo se suprotstavili ovome", saopštio je direktor kompanije Karsten Špor.

Uprava namjerava da značajno umanji troškove u poređenju sa nivoom iz vremena prije krize, rekao je Špor. Za sada nema detalja o smanjenju broja zaposlenih, prenijela je agencija DPA.

Da bi mogla da plaća zajmove i kamate, kompanija će morati da poveća protok gotovine u poređenju sa periodom prije krize, izjavio je član Izvršnog odbora Torsten Dirks.

U izvještaju o kvartalnom poslovanju navodi se da je operativni gubitak kompanije 1,2 milijarde evra. Ukupni prihodi "Lufthanzine" grupacije avio-prevoznika umanjeni su za 18 odsto, odnosno na 6,4 milijarde evra.

Grupa je u aprilu zabilježila pad broja putnika za 98,1 odsto, na 241.000, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Blizu 700 od 763 aviona ove grupacije trenutno je prizemljeno. Uprava procjenjuje da 300 aviona neće letjeti ni sljedeće godine, a 200 niti 2022. godine.