Inspektori imaju pune ruke posla

Prodaju nam kopije svega i svačega, pa čak i konca za heklanje

  • 30.03.2019. 19:27

Možete li prepoznati stolnjak koji je isheklan koncem koji je kopija originalnog? Vjerovatno malo ko može. Konac za heklanje koji nije originalni, a koji se prodaje na našem trežištu, prepoznali su predstavnici jedne kompanije iz Srbije koji su sve prijavili, pa je rukave zasukala inspekcija.

"Kompanija iz Vranja, kao nosilac prava na žig, tražila je ove godine postupanje inspekcije jer su imali sumnju da je povrijđeno njihovo pravo. Riječ je o koncu za heklanje, koji je njihov dugogodišnji brend. Postupajući po njihovom zahtjevu, inspekcija je izvršila kontrolu, oduzela i uništila 3.210 komada konca koji je zatečen", saopštili su iz Inspektorata Republike Srpske. 

Od silnih kopija razne robe zasad je prepoznat samo konac. A mimo konca, takozvanih, lažnjaka itekako ima u ponudi. I pored kontrola na granici, takva roba uspijeva da nađe put do kupaca. 
Kopije poznatih svjetskih brendova, vrijedne milione maraka, oduzete su na graničnim prelazima u BiH tokom posljednje dvije godine. Ima tu svega, od odjeće, obuće, parfema, naočala za sunce, pa do kišobrana, čarapa i bombona... 

Falsifikate nekad nije lako prepoznati, kažu u Upravi za indirekno oporezivanje BiH. Najviše kopija stiže iz Kine, a ono što ih odaje su nepostojane boje, loš kvalitet, nejasna slova i netačni tekstovi na etiketama. 

"Ako naši carinski službenici prilikom uvoza određene robe posumnjaju da je riječ o falsifikatu te robe imaju mogućnost da takvu robu zaustave i pozivaju ovlaštenog zastupnika za uvoz te robe u BiH. Tada on dolazi na lice mjesta, provjerava da li je riječ o falsifikatu ili nije i na osnovu toga se dalje provodi dalji postupak", istakao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. 

Šta će da bude sa oduzetom robom, odlučuju sudovi. Roba do konačne sudske odluke ostaje pod carinskim nazdorom. Prethodnih godina, veliki dio falsifikovane robe je uništen, a dio je zadržan u carinskim prostorijama. Isto se dešava i sa drugom robom koja je oduzeta na  graničnim prelazima u BiH zbog prekršaja carinskog postupka. 

Što se tiče ukupno oduzete robe zaključno sa posljednjim danom decembra prošle godine, vrijednost pravosnažno oduzete robe iznosila je skoro 12 milona maraka, a nepravosnažno i više od osam i po miliona. To je ukupno oko 20 i po miliona maraka. Najviše robe oduzeto je upravo na carinskom terminalu Gradiška.

Dio pravosnažno oduzete robe u prošloj godini prodat je na aukciji, dok je dio uništen po naredbi sudova. Uništena roba je akcizna i predstavlja povredu prava intelektualnog vlasništva.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.