Agencija za unapređenje stranih investicija BiH

Priznanja najznačajnijeg investitora u BiH za 12 kompanija

  • 18.12.2018. 14:23

Kompanije "Svislajon" iz Trebinja, "Zeohem" iz Zvornika, "Viner osiguranje Vijena inšurens grup" Banjaluka i "Kolektor CCL" iz Laktaša dobitnici su priznanja najznačajnijeg investitora u BiH u ovoj godini, koje dodjeljuje Agencija za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/.

Priznanje najznačajnijeg investitora danas je u Sarajevu uručeno i kompanijama "Karpet centar" iz Čapljine, "Fereto grup central Jurop", "Nsoft" iz Mostara, "Meser BH gas", "Geomet" iz Olova, "Grand" hotel Neum, "Pirnar" iz Bosanskog Petrovca i "Al-Šidi internešnal Svisotel" iz Sarajeva. 

Dodjelom ovih nagrada Fipa želi da oda priznanje stranim preduzećima i da im zahvali za doprinos ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja. 

Direktor Fipe Gordan Milinić rekao je da je u BiH prošle godine zabilježeno 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40 odsto više nego 2016. godine, te dodao da se trend rasta stranih ulaganja nastavlja i u ovoj godini. 

"Za prvih šest mjeseci zabilježena su 452 miliona KM stranih ulaganja", istakao je Milinić i dodao da bi rezultati sigurno bili bolji da ovo nije bila izborna godina. 

On je izrazio nadu da će naredne godine, kada se uspostavi vlast, poboljša politička situacija i stabilizuje poslovno okruženje, interes stranih investitora za ulaganje u BiH biti još veće, te da će naredne godina biti još bolja.