Najavljeno poskupljenje industrijske struje 

Privrednici se nadaju postizanju dogovora sa ERS 

  • 28.12.2018. 19:33

Poslovna zajednica, Vlada i rukovodstvo Elektroprivrede RS treba da nađu način kako da cijene struje budu svima prihvatljive. Najavljeno poskupljenje električne energije za velike kupce od 11,59 do 16,92 odsto, mnogim privrednicima će drastično otežati poslovanje, a nekima ga učiniti nemogućim, poručuju iz Privredne komore Republike Srpske. Imali su već dva sastanka sa upravom Elektroprivrede, ali, kažu, nisu mnogo toga postigli. 

"Nismo to dočekali sa odobravanjem. Smatramo da to u ovom trenutku nije trebalo da se uradi na ovakav način. Vjerujemo da će na kraju prevladati razum, da se prvo ono što je premijer najavio, a onda što je dokumentom usvojeno, da bude usvojeno na takav način. Da ne bude prvo opterećenje pa onda traženje načina za rasterećenje," kaže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Iz Elektroprivrede, nakon jednog od sastanaka sa privrednicima i predstavnicima Ministarstva energetike, poručili su da će poslovna zajednica, odnosno industrijski kupci, i pored najavljenog poskupljenja, plaćati najjeftiniju struju u regionu – cijena će i dalje biti 15 odsto niža nego u Srbiji, a 36 odsto niža u odnosu na Crnu Goru. Podsjećaju da je otvaranje tržišta jedna od ključnih obaveza koje Srpska ima prema ugovoru o Energetskoj zajednici.  

Efekat primjene usklađene cijene bi negativnu razliku za 2019. godinu, sa procjenjenih 72, sveo na 56 miliona КM, što znači da će ERS i dalje u granicama svojih mogućnosti podržavati kupce iz ove kategorije, isporučujući im eneriju po cijeni 40 odsto nižoj od tržišne," saopšteno je iz Elektroprivrede.

Ipak, privrednici ne kriju optimizam. Nadaju se da će, u novim razgovorima sa rukovodstvom Elektroprivrede i Vladom naći za njih povoljnije rješenje.

"Poslije Nove godine ćemo imati još jedan krug razgovora, tako da ćemo moliti Vladu RS da se ne neki način uključi u te razgovore. Mislim da ima neka šansa da Vlada svojim uključivanjem na neki način napravi plan za prelazak sa netržišnog u tržišno poslovanje sa cijenama električne energije," rekao je Saša Trivić, "Krajina klas", Banja Luka

Iz Elektroprivrede poručuju da će, u svakom slučaju, od februara računi za industrijske kupce, kojih ima nešto više od hiljadu, biti veći. Cilj je da se cijene električne energije u Srpskoj dovedu do tržišnih. Novi sastanak privrednika i Uprave Elektroprivrede zakazan je za 4. januar, kada bi trebalo da bude donesena konačna odluka. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.