Narodna skupština RS

Prijedlogom zakona propisano značajno smanjenje kamatne stope

12:04, 17.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Prijedlogom zakona o zateznoj kamati propisano je značajno smanjenje stope zatezne kamate sa 0,05 odsto na 0,03 odsto dnevno.

Ovim zakonskim rješenjem, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, uređuje se visina stope i način obračuna zatezne kamate u Srpskoj u slučaju kada dužnik zakasni sa ispunjavanjem novčane obaveze u domaćoj ili stranoj valuti. 

Odredbe ovog zakona odnose se na sve slučajeve u kojima zatezna kamata nije propisana posebnim zakonom. 

"Predloženim zakonskim rješenjem značajno je smanjena stopa zatezne kamate sa 0,05 na 0,03 odsto dnevno, a predloženo je da se ne vrši korekcija glavnice stopom rasta potrošačkih cijena", ističe se u obrazloženju zakonskih odredbi. 

Cilj zakonskih odredbi jeste brže i lakše izmirenje glavnog duga, prije svega za privredne subjekte koji imaju problem s likvidnošću, a kojima je na ovaj način olakšano plaćanje dospjelih obaveza. 

"Povjerilac će brže doći do likvidnih sredstava, što će, u kombinaciji sa drugim mjerama fiskalne politike, kao što su nove odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, pozitivno uticati na buduće ekonomske i poslovne tokove u Republici Srpskoj", navodi se u obrazloženju. 

Istovremena primjena zakonskih rješenja, Zakona o zateznoj kamati i Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, doprinosi ispunjenju krajnjeg cilja ekonomskih mjera na povećanju likvidnosti u Republici Srpskoj, koja opravdava hitnost u donošenju zakona o zateznoj kamati. 

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi navedeno zakonsko rješenje trebalo da bude razmatrano po hitnom postupku, zakazan je za 19. jun.