Protest na Rači

Prevoznici iz Srpske najavljuju blokadu terminala ako im se ne ispune zahtjevi

  • 05.08.2019. 14:06

Dvadesetak špeditera i autoprevoznika iz Republike Srpske danas je jednočasovnom obustavom rada na graničnom prelazu Rača izrazilo nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, namjere Uprave za indirektno oporezivanje BiH da ukloni postojeći terminal na Rači i na drugoj lokaciji napravi novi.

Iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS traže i poboljšanje rada na ovom terminalu. Ukoliko se nadležni ogluše na njihove zahtjeve, najavljuju radikalnije mjere – poput potpune blokade terminala i graničnog prelaza.

Protest je organizovan u isto vrijeme kada se u Banjaluci otvaraju ponude za novi terminal na Rači, pristigle na javni oglas koji je raspisala Uprava za indirektno oporezivanje 18. jula ove godine.

Predsjednik Udruženja autoprevoznika RS Nikola Grbić podsjetio je da je u izgradnju graničnog prelaza i carinskog terminala prije 14 godina Evropska unija uložila 11,5 miliona evra. Gašenje ovog terminala, zbog, kako tvrdi Grbić, ličnih interesa pojedinaca je nedopustivo.

"Evropska komisija radi na ukidanju terminala, a mi pravimo nove. To je sulud i nepromišljen potez. Ovaj carinski terminal bi se isključivo koristio za prolaz ,a taj novi terminal je daleko manji. Špediteri će izgubiti poslove, prevoznici da čekaju na carinjenje robe i vjerovatno će se opredijeliti za neki drugi granični prelaz", rekao je Grbić.

Prema njegovim riječima, špediteri na ovom terminalu urade godišnje oko 60.000 carinskih deklaracija, vrijednosti oko 3 miliona maraka.

"Nažalost, ni jedan pfening tih sredstava nije utrošen na uređenje ovog prostora. Ovaj granični prelaz godišnje pređe oko 3 miliona putnika i oko milion vozila ,a pogledajte, mnogo smeća, zaraslo u travu,  često bez vode i struje. Zar nije jednostavnije urediti ovaj prostor i pustiti nas da radimo, a ne graditi novi", pita Grbić.

Ako se nadležni ogluše o njihove zahtjeve spremni su  na radikalnije mjere, najavio je Grbić. Nezadovoljni su i špediteri. Radmila Koprivica kaže da će se izgradnjom novog terminala povećati troškovi poslovanja, troškovi prevoznicima i uvoznicima.

"Moramo iznajmiti nove prostorije, povećavaju se troškovi garancija i kancelarija. Plašimo se da će dosta nas ostati bez posla", kaže Koprivica.

Zabrinut je i vozač Miodrag Bogdanić iz Novog Sada, koji se autoprevozničkim poslom bavi 20 godina.

"Imam dva kamiona i neću moći da plaćam duple troškove. Ako ne budem imao izbora, ići ću na drugi granični prelaz", kaže Bogdanić.

U saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrđeno je da su dobili zahtjev špeditera koji posluju u Carinskoj ispostavi Bijeljina. Ističu i da su im se u prethodnom periodu u više navrata obraćali špediteri, prevoznici, privrednici grada Bijeljine, kao i predstavnici gradske vlasti, ističući problem nefunkcionalnosti postojećeg carinskog terminala. Nefunkcionalnost posebno dolazi do izražaja prilikom obavljanja carinskih procedura, a sve zbog nepravilno postavljenog položaja sadašnjeg carinskog terminala i Carinske ispostave Bijeljina u odnosu na granični prelaz Rača.

Pojašnjavaju i da izgradnja nove trase autoputa na relaciji Rača-Bijeljina, odnosno Kuzmin-Sremska Rača,  između ostalog predviđa izgradnju graničnog prelaza na drugoj lokaciji, promjenu toka samog putničkog pravca, te reorganizaciju poslovnih procesa unutar carinske službe. U Upravi za indirektno oporezivanje potvrdili su i da će u narednim danima organizovati sastanak sa špediterima. Smatraju da ne postoji bilo kakva potreba za blokadama.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм