Turci ne vjeruju u monetarnu politiku

Prekinut petodnevni rast, lira opet pada

  • Извор: Телеграф
  • 27.12.2021. 13:43

Turska lira je prekinula petodnevni rast, dovodeći u pitanje vladina uvjeravanja da je nacionalna valuta na putu stabilizacije nakon najavljenih državnih mjera za zaustavljanje njenog kolapsa.

Nacionalna valuta Turske je trenutno u padu za 6,2 odsto i trguje se na nivou od 11,3399 za dolar na berzi u Istanbulu u 13:42 časova po lokalnom vremenu, nakon što je jutros na otvaranju potonula na 11,5831 lira za dolar.

S najnovijim slabljenjem vrijednosti, lira je u gubitku od preko 34 procenta prema dolaru od početka ove godine, što je najveća deprecijacija među valutama tržišta u razvoju tokom 2021.

Današnje slabljenje lire uslijedilo je uprkos izjavama predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u petak da će se nacionalna valuta „postepeno“ stabilizovati poslije donošenja mjere za njeno jačanje, koje obuhvataju i zaštitu vlasnika štednih bankarskih depozita u lirama.

Podaci turske centralne banke pokazuju da su monetarne vlasti snažno intervenisale na deviznom tržištu, što je dovelo do rasta vrijednosti lire prošle nedjelje od 54 odsto, čime je načinila zaokret nakon gubitka od 15 procenata nedjelju dana ranije.

Erdoganove prošlonedjelje izjave nagovijestile su namjeru vlade da uspostavi kurs ispod nivoa od devet lira za dolar, kaže Aksoj.

Ipak, Turci nastavljaju da kupuju devize uprkos zvaničnim uvjeravanjima, dodaje on.

Centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatu za 500 baznih poena na 14 odsto, uprkos inflaciji koja je porasla na više od 21 odsto. Očekuje se da će rast potrošačkih cijena sljedeće godine premašiti 30 procenata, dijelom zbog pada vrijednosti lire, prema predviđanju ekonomista.

Glavni indeks Istanbulske berze BIST 100 jutros je u plusu za 2,6 ofsto.

Тагови: