Na odluku Suda BiH

Pravobranilaštvo Srpske ulaže žalbu zbog odgađanja prinudne naplate duga od UIO

  • 11.09.2019. 19:18

Republika Srpska neće moći da naplati skoro 30 miliona maraka od indirektnih poreza koji joj pripadaju, barem do 11. marta iduće godine.

Sud BiH je po četvrti put zabranio prinudnu naplatu novca sa računa UIO, koji je Srpskoj zagarantovan presudom u postupku protiv Uprave iz 2015. godine. Reagovali su odmah u Pravobranilaštvu Srpske i poručili da će na odluku Suda uložiti žalbu.

"Sud sebi u odluci daje za pravo da navodi da su pregovori u toku što nije tačno, jer druga strana ne želi pregovore nego samo čini opstrukciju postupka i naplate potraživanja. Napominjemo da je izvršni postupak pravosnažno okončan, da je odbačena apelacija UIO i da nema više ni redovnih ni vanrednih pravnih lijekova protiv odluke kojom je Srpskoj dosuđena isplata navedenog iznosa", saopštili su iz Pravobranilaštva Srpske.

Pravobranilaštvo je VSTS uputilo i prijavu zbog nezakonitog postupanja sudije. Čeka se i na pokretanje novog postupka protiv Federacije koju je Srpska tužila zbog neusvanja novih koeficijenata za raspodjelu novca od poreza. Poslednji put su koeficijenti usvojeni prije dvije godine. Novac koji bi trebalo da dobije Srpska se tako slijeva na račune Federacije. 

UIO tražila je da se prinudna naplata sa njihovog računa u potpunosti ukine, jer je tako, kažu, ugrožen rad Uprave. Predložili su nekoliko rješenja, između ostalog i da se novac skida sa računa BH ministarstva finansija. Upravni odbor ipak nije prihvatio ni jedan od prijedloga. Iz Srpske poručuju da je bitno da novac koji joj pripada, Srpska naplati, ali ne i sa kojeg računa.
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.