Sindikat metalaca i rudara

Povući prijedlog o poskupljenju struje

  • 03.01.2019. 16:58

Sindikat metalske industrije i rudarstva Republike Srpske protivi se prijedlogu poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj i insistira da bude povučen, saopšteno je iz ovog sindikata.

"Insistiramo da se prijedlog poskupljenja električne energije povuče, da se odustane od svih planiranih aktivnosti, kako ne bi izazvalo dalekosežne negativne posljedice na poslovanje privrednih subjekata, mogućnost povećanja plata radnicima u Republici Srpskoj i eventualno otpuštanje radnika u pojedinim preduzećima", navedeno je u saopštenju. 

Sindikat metalske industrije i rudarstva Srpske smatra da će ovo poskupljenje negativno uticati na samu mogućnost povećanja plata radnicima, koje je predviđeno Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da su plate radnika u realnom sektoru veoma niske i nisu godinama povećavane. 

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da ovo preduzeće neće tražiti od Regulatorne komisije za energetiku povećanje cijene električne energije za građane Srpske, iako bi taj zahtjev bio opravdan sa ekonomskog stanovišta jer su cijene struje na slobodnom tržištu višestruko veće. 

Kada je riječ o cijenama električne energije za privredu, Petrović je naveo da će tu doći do određenih korekcija i povećanja od 14 odsto, čime će struja u Republici Srpskoj i dalje biti najjeftinija na Balkanu.