Povrtari pozdravljaju mjere pomoći - ali ih priželjkuju što prije

  • 27.07.2020. 19:17

Pozdravljamo mjere koje je najavio ministar poljoprivrede, ali nam je pomoć potrebna što prije, jer će u suprotnom mnogo povrća propasti - kažu proizvođači povrća iz Srpske, o najavama da će Vlada da im pomogne.

Nikola Suvajac iz srbačkog sela Kukulje na 35 dunuma pod plastenicima uzgaja uglavnom krastavce i paprike. Na desetine tona krastavca mu je ostalo neprodato, jer zbog korona virusa nema svadbi i drugih velikih okupljanja na kojima su se njegovi proizvodi masovno trošili.

"Za nekoliko samo dana, ovi moji krastavci neće biti za upotrebu. Ovdje imam tri vagona krastavaca na lageru. Krastavce koje nemam gdje sa njima, koje ne mogu prodati, ne mogu ih nigdje ne ostaviti. Ne mogu oni dugo ni da budu, oni će propasti, i šta kad oni propadnu, propala je moja proizvodnja", rekao je Nikola Suvajac, Kukulje.

Za Suvajca trenutno radi desetak radnika, koje isplaćuje, ali zabrinut je šta će da se desi ako mu niko ne otkupi viškove. Za povrtare u Srpskoj je godina bila dobra, ali potražnja je zbog korone mnogo manja nego inače. Obratili smo se i resornom ministru i srpskom članu Predsjedništva, kažu u Udruženju povrtara. Poručuju da neke kulture kao što su krastavac, paprika i paradajz ne mogu da čekaju.

"Pozivamo ministra da što prije održi se taj sastanak, i da se krene u realizaciju. A ove neke kulture, jesenje one mogu sačekati. Smatramo da onda ćemo sigurno i mi izaći iz ove godine, da preživimo, odnosno da možemo ući u sljedeću godinu i obnoviti ciklus proizvodnje", istakao je Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Gostujući na ATV-u, ministar je najavio intervecije u otkupu mesa - ali i pomoć uzgajivačima povrća. Postoje problemi u pojedinim sektorima, a neki proizvođači, naročito kupusa, zbog manjka potražnje su morali da zaoru svoje usjeve.

"Mi tu ne možemo mnogo da pomognemo jer ne možemo sad da ga smrznemo, otkupimo ili preradimo, ali možemo kod nekih drugih povrtnih vrsta. Već pregovaramo sa našim otkupljivačima, fabrikama koje se bave ili otkupom pa daljom prodajom svježih proizvoda, ili preradom voća i povrća, i pripremamo neke mjere za narednih dva mjeseca", naglasio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ministar Pašalić bi uskoro trebalo da se sastane sa prerađivačima i povrtarima. Tada će biti utvrđene tačne mjere pomoći i koliko će novca biti izdvojeno.

Proizvođači pozdravljaju mjere Vlade, ali ih mole da požure jer će u suprotnom morati da bace značajan dio berbe.

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.