Povećanjem kvote izvoza govedine zaštititi domaću proizvodnju

  • 22.06.2020. 13:39

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas, na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem, da je za ovu godinu potrebno povećati kvotu izvoza govedine u Tursku za 2.000 tona, čime bi otvorena kvota bila 5.000, umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa.

Košarac je na sastanku u Sarajevu rekao da bi izvozom zaliha mesa, nastalih zbog smanjenog lokalnog konzumiranja usljed epidemije virusa korona, bila zaštićena domaća proizvodnja, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"Opredijeljeni smo da razvijamo posao plasmana goveđeg mesa na tursko tržište", poručio je Košarac, podsjetivši da je o mogućnosti povećanja kvote za izvoz nedavno razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočem.

Košarac i Alagić danas su konstatovali da je važno razvijati bilateralnu saradnju, te ukazali na značaj ekonomske diplomatije radi uspostavljanja efikasnijeg spoljnotrgovinskog prometa između kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) sa turskom stranom, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske.

U saopštenju se navodi da je Košarac podsjetio Alagića da se taj dokument trenutno nalazi u proceduri u institucijama BiH, ocijenivši da bi ugovor o slobodnoj trgovini unaprijedio spoljnotrgovinski promet između kompanija iz Republike Srpske i FBiH sa turskim firmama.

Košarac i Alagić konstatovali su da je u narednom periodu neophodno organizovati sastanak bilateralnog trgovinskog komiteta između BiH i Turske, kao i trilateralni trgovinski komitet BiH-Srbija-Turska, nakon sprovođenja izbornih rezultata u Srbiji.