Održana regionalna konferencija

Potrebno podići svijest javnosti o zaštiti intelektualne svojine

  • 17.06.2019. 19:56

Zaštita intelektualne svojine važna je za razvoj privrede svake zemlje, poruka je sa regionalne konferencije "Digitalizacija i intelektulna svojina: kraj ili novi početak". U  Republici Srpskoj imamo dobre zakone kako bi se intelektualna svojina zaštitila, međutim na sprovođenju i primjeni treba još da se radi, kaže premijer Radovan Višković.

Situaciju, kaže, komplikuje i to što su neki zakoni doneseni na nivou BiH a neki u Republici Srpskoj. Ipak na poboljšanju se, kako kaže, mora raditi da bi vlasnici intelektualne svojine od svojih ideja mogli i da žive.

"Intelektualna svojina ili taj dio segmenta privrede mora biti podstaknut i zaštićen da pojedinci koji daju taj svoj doprinos na neki način doprinose prije svega povećanju bruto domaćeg proizvoda i razvoju naše ekonomije, prije svega naša mala i srednja preduzeća bez tog segmenta skoro da se ne mogu pojaviti na evropskim i svjetskim destinacijama", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ono što stvorimo pameću mora se vrednovati i štititi kao i ono što stvorimo rukama, poručuje premijer Srbije Ana Brnabić. Vlasnicima intelektualne svojine u Srbiji već su kaže pomogli. Porez na prihod koji ostvare od onog što su osmislili, umjesto 15 odsto, plaćaju tri odsto. Ipak, zbog evropskih integracija moraju se uvesti novi standardi, a falsifikatima, plagijatima i pirateriji potpuno stati u kraj, kaže Ana Brnabić.

"Ono što ćemo mi svi koji želimo da se priključimo EU morati da uradimo je da uvedemo nove standarde i poštujemo standarde kako bi EU bila sigurna da njihova intelektualna svojina, odnosno, ono što su oni napravili, njihovom pameću da će biti zaštićena i na našim prostorima", rekla je Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo biće zaduženo za donošenje povoljnijih zakonskih rješenja za unaprjeđenje intelektualne svojine. Iz ovog Ministarstva poručuju da je prvi korak podizanje svijesti javnosti o zaštiti intelektualne svojine, a prije svega to se odnosi na privrednike i pravosudne organe.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм