Koridor "Pet ce" 

Potpisan ugovor o izgradnji dionice vrijedne 67 miliona evra

  • 08.11.2018.17:45

U Mostaru je danas potpisan ugovor o izgradnji dionice auto-puta Koridora "Pet ce" Donja Gračanica (Zenica sjever)-tunel Zenica, čija je vrijednost 67.360.069 evra.

Ugovor su potpisali direktor Javnog preduzeća "Auto-ceste FBiH" Adnan Terzić, predstavnik turskog izvođača radova Evren Utku Gok i federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić.

Sredstva za izgradnju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever)-tunel Zenica obezbijeđena su putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i grantom od 11,03 miliona evra, saopšteno je iz "Auto-cesta FBiH". 

Terzić je izjavio da je ovaj projekat završen, zahvaljujući profesionalnosti EBRD-a, pošto je riječ o prvom projektu na Koridoru "Pet ce" koji se obavlja po sistemu "projektuj i izgradi". 

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever)-tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče-tunel Pečuj i predstavlja treći lot zeničke obilaznice. Duga je četiri kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseci. 

Osim otvorenog dijela trase, biće građen vijadukt "Donja Gračanica", dužine 400 metara, tunel "Hum" od 400 metara, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel "Vraca" koji će biti dug 300 metara. 

U okviru ove dionice biće građena i petlja "Zenica sjever" sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice takozvanog "sjevernog spoja" koje treba da povežu auto-put Koridora "Pet ce" sa Zenicom i magistralnim putem "M-17".