Zajmu od pet miliona evra

Potpisan ugovor između "Elektro-Bijeljina" i EBRD

19:44, 19.09.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora između distributivnog preduzeća "Elektro Bijeljina" i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu od pet miliona evra, čijom će realizacijom biti dostignuti evropski standardi u energetskom sektoru. 

Đokić kaže da je Vlada posvećena ulaganjima u energetski sektor. 

"Zato sam veoma zahvalan i menadžmentu Bijeljine što su se odlučili da krenu u ovu aktivnost jer će na taj način doprinijeti  poboljšanju onih ključnih parametara i pokazatelja koji su za nas jako važni, a to je smanjenje distributivnih gubitaka kroz rekonstrukciju nisko naponskih i srednje naponskih postrojenja i kroz izmjenu brojila za značajan broj potrošača na području ovog distributivnog centra", rekao je Đokić.

Za Elektrobijeljinu računica je jasna. Kredit će isplaćivati iz sredstava dobijenih smanjenjem gubitaka prilikom distribucije električne energije. Ugovor će biti realizovan u naredne tri godine. 

"Iz tog ugovora ćemo nabaviti potrebnu opremu i materijal za rekonstrukciju srednje naponske i nisko naponske mreže i za zamjenu brojila." + na rez " Moram da kažem da je ugovor realizovan po veoma povoljnoj kamatnoj stopi, koja je negdje u prosjeku 2,25%, da se realizuje u periodu od 15 godina sa grejs periodom od 3 godine, kaže Nedeljko Ćorić,  direktor "Elektro Bijeljine".

"Elektro Bijeljina" ide u korak sa evropskim trendovima. To su prepoznali i klijenti Evropske banke. 

"Takođe će smanjiti CO2 emisiju od 15 hiljada tona godišnje. Gubici u distributivnoj mreži će se smanjiti, a gubici ne mogu biti nikad 0 zbog zakona fizike, ali nakon implementacije ovog projekta oni će spasti na nekih 6,5% što je zapravo neki minimum, kaže Jan Braun, direktor Kancelarije EBRD-a u BiH.

Đokić je danas posjetio i Brčko i razgovarao sa gradonačelnikom Sinišom Milićem. Nakon sastanka je rekao da Vlada Republike Srpske podržava realizaciju tri infrastrukturna projekta u ovom gradu sa milion i 250 hiljada KM. 

Riječ je o izgradnji dječijeg obdaništa, izgradnji i uređenju dva sportska terena, i izgradnji Spomen-doma u Grbavici. Takođe, obišao je  javno preduzeće "Komunalno Brčko", i Distributivni centar za upravljanje električnom energijom.