Ministar energetike i rudarstva

Potpisan sporazum sa kompanijama iz Slovenije i Austrije

15:47, 30.01.2020.
Izvor: Srna
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je, u ime Vlade Srpske, potpisao Sporazum o saradnji sa predstavnicima kompanija Interenergo iz Slovenije i KI-Kelag internešnel iz Austrije kojim je data mogućnost ulaganja u projekte u sektoru energetike.

Riječ je o investiranju u sektoru energetike, naročito u oblasti hidroenergije u Republici Srpskoj, nakon što se izvrše istraživanja hidropotencijala i definišu mogućnosti izgradnje objekata.

Potpisnici sporazuma izrazili su spremnost da istraže mogućnosti realizacije projekata i u oblasti solarne energije i vjetroenergije, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Đokić je rekao da je Vlada Republike Srpske podržala nastavak saradnje sa ovim investitorima, imajući u vidu višegodišnje iskustvo u oblasti obnovljivih izvora i dosadašnja ulaganja ovih kompanija u izgradnju energetskih objekata na teritoriji Srpske.

On je podsjetio da su KI-Kelag internešnel i Interenergo posredstvom svojih kćerki firmi iz Banjaluke EHE i LSB elektrane, već uspješno realizovali tri projekta u Republici Srpskoj, odnosno izgradili su tri male hidroelektrane Novakovići, Zapeće i Medna, ukupne investicione vrijednosti oko 85 miliona KM i da su se do sada pokazali kao respektabilan investitor.

Investitori su zahvalili Đokiću za dosadašnju saradnju i zalaganje, koju su ocijenili veoma usješnom, te su izrazili uvjerenje da će ta saradnja biti još više unaprijeđena u budućnosti.