SAD-Kanada

Postignut dogovor o spasavanju sporazuma sa Meksikom

  • 01.10.2018. 09:47

SAD i Kanada postigli su sporazum o spasavanju Sjevernoameričkog sporazuma o trgovini kao trilateralnog sporazuma sa Meksikom, čime je spasena trgovinska zona u vrijednosti od 1,2 biliona dolara.

Predsjednik SAD Donald Tramp primorao je Kanadu i Meksiko da prihvate restriktivniju trgovinu sa glavnim partnerom za izvoz.

Trampov glavni cilj u prepravljanju sporazuma NAFTA bio je da se smanji trgovinski deficit SAD, a istom cilju teži i kada je riječ o trgovini sa Kinom, kojoj su uvedene carine na robu u vrijednosti na stotine milijardi dolara na robu koju SAD uvoze iz ove azijske zemlje.

Novim sporazumom SAD, Meksika i Kanade biće izbjegnute tarife, ali će otežati globalnim proizvođačima automobila da jeftino proizvode vozila u Meksiku.

Јedan od ciljeva sporazuma jeste i otvaranje više radnih mjesta u SAD.

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da je ovo "dobar dan za Kanadu", a u zajedničkom saopštenju SAD i Kanade navodi se da će sporazumom biti stvoreno slobodnije tržište, te da će se omogućiti poštenija trgovina i da će da doprinese razvoju ekonomije u regionu.

Sporazumom, međutim, nije rješeno pitanje carina na uvoz kanadskog čelika i aluminijuma u SAD.
 

Тагови: