Od 1. jula zakon na snazi

Poslodavci u Srpskoj se spremaju za povećanje plata radnicima

  • 25.06.2019. 19:21

Veliki broj poslodavaca sprema se na povećanje plata radnicima od 1. jula, kada stupa na snagu Zakon o podsticajima u privredi. Potvrdio je to premijer Srpske Radovan Višković. Poslodavci u realnom sektoru koji radnicima od 1. jula povećaju plate, dobiće povrat od 30 ili 70 odsto novca na doprinose uplaćene za to povećanje. 

"Imaju dva kriterijuma. Prvi se odnosi - ukoliko radnik ima osnovnu platu iznad 550 KM, poslodavac ostvaruje pravo na povrat novčanih sredstava u visini od 70 odsto platnih doprinosa na povećanje plate. I u drugom slučaju, ukoliko je osnovna plata 450 do 550 KM, tada poslodavac ostvaruje pravo na povrat 30 odsto plaćenih doprinosa na plate", izjavio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Poslodavac ovim mjerama sam sebi može da smanji zbirnu stopu poreza i doprinosa, pa ako poveća platu radnicima duplo, njegovi porezi i doprinosi biće 30 odsto, umjesto sadašnjih 60. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da ih ovaj zakon ne tjera da povećaju plate nego da država pomogne onima koji se odluče na to.

"Pored toga što ovaj zakon donosi pomoć u povećanju plata, isto tako pomaže da neki iz sive zone na neki način izađu, i da se smanji razlika između onih koji danas regularno plaćaju poreze i doprinose i onih koji su u sivoj zoni i obrzirom da će ovi koji budu izlazili iz sive zone morati značajna sredstva uplatiti u budžet Republike Srpske, čime se na kraju stvaraju uslovi za ukupno smanjenje poreske stope što se tiče poreza i doprinosa na plate", rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Najviša prosječna neto plata u maju u Republici Srpskoj od 1.385 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i nije se mijenjala u odnosu na april, a najniža u građevinarstvu 623 KM. U Republici Srpskoj trenutno radi 267.000 ljudi, što je najveći broj otkako se vodi ova evidencija. Stopa nezaposlenosti u Republici Srpskoj spala je sa 28 na 18 odsto.