Posljedice zbog virusa korona će biti dramatične na ekonomije svih zemalja

  • 10.03.2020. 19:24

Posljedice zbog virusa korona će biti dramatične na ekonomije svih zemalja, poručio je to srpski član Predsjedništva BiH. Zaustavljeni su svi projekti, kaže Milorad Dodik, koji su se vodili sa kineskim kompanijama.

Najvažnije je, poručuje, reagovati na pravi način i odbaciti spekulacije. 

"Mislim da spekulacije o tome kako se ona pojavila baš u Kini, da li je moguće da je to neko podmetnuo taj virus ili da ga je raširio veoma svjesno da bi urušio kinesku ekonomiju ili nešto slično, šta je bilo spekulacija ili istina. U svakom slučaju doprinijelo je da se to proširi na čitav svijet. Mogli ste da pročitate da samo avio kompanije su imale gubitak od 60 milijardi zbog korona virusa jer je obustavljeno mnogo letova. Svi projekti koje smo mi vodili sa kineskim kompanijama u ovom trenutku su zaustavljeni, ne razgovaramo o daljoj realizaciji", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

To otežava poslovanje i pojedinih firmi u Srpskoj koje materijale za proizvodnju dobijaju baš iz Kine i Italije koje su najteže pogođene virusom korona. Direktor fabrike obuće "Bema" iz Banjaluke Marinko Umičević kaže da je industrija obuće zbog širenja virusa korona doživjela veliki udarac. Najviše nas brine blokada u Italiji, poručuje Umičević. 

"Evo danas je cijela Italija karantena. Kako će doći đonovi, kako će doći materijal. Danas smo zvali te neke naše Italijane, pošto 80 odsto Rumuna vozi te kamione u Italiji i Vlada Rumunije je odredila da nakon 15 dana ne smiju kada izađu iz Italije ništa da rade, budu u karantenu, nemaju šofera. Danas nas je to jako zabrinulo", istakao je Marinko Umičević, direktor Fabrike obuće "Bema".  

Firme koje direktno posluju sa kineskim kompanijama, došle su u nezavidnu situaciju jer su njihovi partneri u Kini zatvorili fabrike i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku materijala koje koriste, poručuju iz Privredne komore Srpske. Najveći problem sada predstavlja blokada koju je uvela Italija, kaže portparol Privredne komore. 

"Ono što je sada najveći problem jeste ta blokada koja je od sinoć na snazi u Italiji s obzirom da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srpske, odnosno nalazi se na drugom mjestu kada je u pitanju obim spoljnotrgovinske razmjene. Ako posmatramo samo prošlu godinu ukupna vrijednost spoljnotrgovinske razmjene je Srpske sa Italijom iznosila je nešto manje od milijardu i 300 miliona", naglasio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da su u fazi organizacije sastanka određenih preduzeća i Vlade Republike Srpske kako da nađu adekvatno rješenje za firme koje su na udaru virusa korona. 

"Rješenja su, evo kolege neke su imali prijedloge da bar na neki način država pomogne na način da im uplati ono što im realno duguje. Bilo je prijedloga za ta neka preduzeća da se odloži plaćanje poreskih obaveza ukoliko uđu u problem. Međutim to su sve mjere o kojima treba razgovarati. Treba prvo analizirati ko je u problemu", naglasio je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. 

Prema nekim procjenama globalna privreda, zbog virusa korona, izgubiće više od hiljadu milijardi dolara. MMF je prije pojave virusa projektovao stopu rasta svjetske ekonomije na 2,7 procenata, međutim sada je spuštena na 2,4 odsto. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок