Za prvih osam mjeseci

Poreska uprava: Rekordna naplata doprinosa

  • 04.09.2019. 14:37

Poreska uprava Republike Srpske je za osam mjeseci ove godine prikupila 1,674 milijarde KM javnih prihoda, što je za 51,5 miliona KM više nego u istom periodu lani, a ujedno je ostvarena rekordna naplata doprinosa, zahvaljujući prvenstveno povećanju broja zaposlenih.

Naplata doprinosa iznosila je 1,034 milijarde KM, a što je za 63,5 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske. 

U posmatranom periodu povećan je broj zaposlenih u Srpskoj za 9.416, zatim povećane su plate radnicima u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, kao i minimalne plate radnicima u Srpskoj. 

U saopštenju su istaknute i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole. 

"Smatramo da je na ovakve pokazatelje, osim dobre makroekonomske situacije u Republici Srpskoj u ovoj godini, uticao niz mjera Vlade Republike Srpske na rasterećenju privrede i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje neoporezivog dijela plate na 500 KM", navela je Poreska uprava. 

Na ime doprinosa za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske tokom proteklih osam mjeseci naplaćeno je 585,1 milion KM ili 33,6 miliona KM više, a za Fond zdravstvenog osiguranja 371,7 miliona KM ili 25,5 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. 

Zabilježen je i rast naplate doprinosa za Fond dječje zaštite, kao i za Zavod za zapošljavanje od šest, odnosno sedam procenata. 

Naplata direktnih poreza za prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 339,6 miliona KM, što je za šest odsto manje nego u istom periodu prošle godine. 

Najveće smanjenje naplate u posmatranom periodu bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 128,7 miliona KM ili 37,4 miliona KM manje. 

Razlog tome je povećanje neoporezivog djela plata na 500 KM, čime se Vlada Srpske odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika. 

Porez na dobit je u prvih osam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 181,1 milion KM, što je za 13,7 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, dok je naplata poreza na nepokretnosti iznosila 18,8 miliona KM ili manje za oko 390.000 KM. 

Kod ostalih javnih prihoda u proteklih osam mjeseci ostvarena je naplata od 293,8 miliona KM, što je za 24,1 milion KM više nego u istom periodu lani. 

Poreska uprava Republike Srpske je u saopštenju zahvalila svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i pozvala sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.