Uticaj ima i omikron

Porasle cijene nafte

  • Извор: Танјуг
  • 23.12.2021. 18:30

Cijene naftnih fjučersa nastavile su rast danas i na putu su da okončaju trgovačku nedjelju, koja je skraćena na zapadnim tržištima zbog proslave Božića po gregorijanskom kalendaru, sa znatnim dobicima.

Analitičari kažu da su ohrabrujući podaci o efikasnosti buster vakcine protiv omikron soja korona virusa doprinijeli povećanju cijena nafte, kao i istraživanja koja pokazuju da je ta mutacija kovida relativno manje opasna od delte, mada je zaraznija.

Sjevernoamerička nafta WTI za februarske isporuke porasla je za 46 centi ili 0,6 posto, na 73,22 dolara po barelu na njujorškoj robnoj berzi, nakon što je u srijedu na zatvaranju dostigla najviši nivo od 24. novembra, prenosi portal marketvoč.

Cijena sjeveronomorske sirove nafte Brent, koja je referentna vrijednost za globalna tržišta, ojačala je za 39 centi ili 0,5 procenata, na 75,67 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Uzlaznom trendu cena doprinjeo je i izvještaj Američke uprave za energetske informacije (EIA) koji je pokazao da su zalihe "crnog zlata" u SAD pale prošle nedjelje više nego što se očekivalo.

Prema podacima EIA, američke zalihe nafte su pale za 4,6 miliona barela na 428,3 miliona barela, i za 7 posto su ispod petogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.