Radovan Višković

Pomoć Vlade Alumini - čisto ekonomska odluka

  • 20.09.2019. 13:52

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je praktična i čisto ekonomska odluka Vlade Srpske o pomoći kompaniji Alumina u Zvorniku da se sada ispod cijene ne bi prodavala metalurška glinica sa zaliha, već da se sačuva i uđe u ugovaranje za iduću godinu po tržišnim cijenama, te održi i tekuća likvidnost firme.

Prema njegovim riječima, Alumina je dobila pozajmicu na godinu dana iz Inevsticiono-razvojne banke od 10 miliona KM.

"Nismo htjeli sami sebi da siječemo granu na kojoj sjedimo i da sad ponudimo metaluršku glinicu i prodamo je ispod cijene zato što Mostar ne radi. Naprosto ćemo istrpiti ovih mjesec ili dva zalihe. Odobrili smo sredstva na 12 mjeseci, sa grejs periodom od tri mjeseca", rekao je Višković novinarima tokom boravka u Bijeljini.

On je dodao da je kompanija Alumina kćerka firma Birča koji je u stečaju, pa ne može da obezbijedi od poslovnih banaka kreditna sredstva za tekuću likvidnost.

"Oni će to uredno vratiti, jer posluju pozitivno, za šest mjeseci bili su pozitivni više od 12 miliona KM", istakao je Višković.

U TOKU OBILAZAK POGONA ZA PROIZVODNJU FINO PRECIPITIRANIH HIDRATA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i članovi Upravnog odbora zvorničke "Alumine", na čelu sa Milom Matićem, počeli su obilazak pogona za proizvodnju fino precipitiranog hidrata u izgradnji, koji se realizuje u više faza.

Projekat izgradnje pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata počeo je da se realizuje krajem 2016. godine i u posljednje tri godine ovo je jedna od najvažnijih investicija u kompaniji "Alumina".

Projekat se realizuje u više faza, a u toku je završna faza "tri B".

Građevinski kompleks ovog pogona obuhvata blizu 10.000 metara kvadratnih korisnog prostora na kome je instalirana tehnološka oprema.

Kompanija "Alumina" sa proizvodnjom fino precipitiranih hidrata od 2017. godine zakoračila je na inostrano tržište sa kapacitetom od 10.000 tona godišnje.

Do sada realizovane faze ovog projekta omogućuju godišnju proizvodnju od 40.000 tona fino precipitiranih hidrata.

Probni rad i uvođenje instalisane opreme u rad u okviru faze "tri B" predviđeno je do kraja ove godine.

Završetkom ove faze stvaraju se uslovi za dostizanje godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 60.000 tona fino precipitiranih hidrata.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je oko 30 miliona KM.

Realizacijom projekta izgradnje pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata stvorena je nova proizvodna vrijednost, koja će obezbijediti bolju tržišnu poziciju i progres kompaniji "Alumina", potvrđeno je danas u ovoj kompaniji.

Nakon obilaska pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, Višković i Matić nastavili su razgovore u Upravnoj zgradi ove kompanije.