Sastanak odbora guvernera EBRD-a

Politička i poslovna elita Evrope i regije stiže u Sarajevo

  • 07.05.2019. 08:02

Visoki funkcioneri iz svijeta ekonomije i politike danas će stići u Sarajevo u povodu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).

Danas počinje trodnevni godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu, ali će se glavni sastanci održati sutra i prekosutra. Konferencija će okupiti više od dvije hiljade predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika, te predstavnika organizacija civilnog društva.

Danas će pak okupljene zvanice i učesnici Skupštine obaviti prve neformalne susrete.

Kako je najavljeno, baronica Ketrin Ešton danas će se u razgovoru s glavnim direktorom za komunikacije EBRD-a, Džonatanom Čarlsom, osvrnuti na izazove regije, kako one iz prošlosti i one trenutne, tako i one koji se očekuju u narednom periodu.

Do kraja prošle sedmice registrovano je 2.886 učesnika i 82 delegacije, a kako je juče izjavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu, Mirko Šarović, još 300 prijavljenih učesnika čeka na provjere. 

Na sastanku će biti potpisano nekoliko značajnih ugovora za infrastrukturne projekte, a prije svega za Koridor 5C. U fokus će također biti investicije vezana za energetski sektor, digitalnu infrastrukturu te razvoj malih i srednjih preduzeća. 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić uoči sastanka rekao je kako je namjera povećanje nivoa ulaganja EBRD-a u privatni sektor, odnosno jačanje odnosa između EBRD-a i privatnog sektora.

Sesija o potencijalima za investiranje u BiH "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" je poseban dio programa. U fokusu ove sesije su strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije.

Pod nazivom "Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte", Sesija o potencijalima za investiranje u BiH, održava se 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Pored navedenog, fokus skupštine bit će i potencijal drvne industrije, turizma, autoindustrije, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana za sada je potvrđeno prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić, predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, premijera Albanije Edija Rame i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином