Glavne teme - inovacije i digitalizacija

Počeo "Jahorina ekonomski forum"

  • 23.04.2019. 19:34

Digitalizacija u Evropskoj uniji za samo pet godina povećala je prihode u industrijskom sektoru za 110 milijardi evra. Ovo je podatak koji stiže sa prvog dana Jahorina ekonomskog foruma na kome su glavne teme, upravo, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja. 

"U Evropskoj uniji su do 2030. planirane investicije od 1300 milijardi evra u industriju 4,0", rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Vlada Republike Srpske izdvaja dodatna sredstva za informacione tehnologije, kažu zvaničnici, podržavajući kvalitetne inicijative koje stižu sa foruma. 

"Na koji način integrisati obrazovanje, institucije, sve ih staviti u istu ravan, poslovnu zajednicu i sve druge aktere koji su nam neophodni da bi smo vratili pažnju na ono što je važno, a to jesu inovacije, tehnološki razvoj, jeste priprema adekvatnih obrazovnih profila, što će moći da nađe poslove i mogućnost zapošljavanja u budućnosti", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Mi smo dodatno na Vladi, prije mjesec dana odvojili, mimo budžeta Republike Srpske, dodatnih 6,5 miliona maraka za informacione tehnologije", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U Srbiji su krenuli sa digitalizacijom u školama. Prošle godine otvorili su dvije hiljade digitalnih učionica. Do septembra otvoriće i nove, u Srbiji ali i Republici Srpskoj.

"Predsjednik Aleksandar Vučić je prije par nedjelja rekao da ćemo mi paralelno sa uvođenjem digitalnih učionica u Srbiji, mi bi od prvog septembra trebali da imamo 10 hiljada digitalnih učionica, raditi i sa Republikom Srpskom, tako da ćemo imati prvih 500 digitalnih učionica i ovdje", kazala je Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Srbije.

"Kao ministarstvo po prvi put radimo na spajanju naučnoistraživačke zajednice i privrede, odnosno industrije, i upravo to je ta digitalna ekonomija i ekonomija zasnovana na praksi koja će da da rezultate", rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje, informaciono društvo Republike Srpske.

Rezultate imaju i u Prointeru. IT kompanija iz Republike Srpske koja daje šansu mladim i podstiče ih u njihovim inovacionim projektima, učesnik je Jahorina ekonomskog foruma.

"Mi smo pokazali svojim radom da ističemo mlade ljude, mlade naučnike, inovatore, da njima posvećujemo pažnju, da im dajemo stipendije i da podržavamo njihove projekte", istakao je Vlatko Vukotić, portparol IT kompanije "Prointer".

Jahorina ekonomski forum nastavlja sa radom sutra.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином