Planiran ekonomski rast BiH po godišnjoj stopi od 3,6 odsto

  • 11.06.2018. 10:34

U BiH se u periodu od 2019. do 2021. godine očekuje nastavak ekonomskog rasta po prosječnim stopama od 3,6 odsto na godišnjem nivou, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje Bih u biltenu "Autluk perspektive".

Ove stope rasta projektovane su pod pretpostavkom nastavka stabilnog eksternog okruženja u srednjoročnom vremenskom okviru.

Tokom ovog perioda očekuje se da domaća tražnja putem privatne potrošnje i investicija bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

S druge strane, tokom ovog perioda očekuje se stagnacija javne potrošnje što će rezultirati smanjenjem njenog učešća u strukturi bruto domaćeg proizvoda /BDP/, odnosno njenog doprinosa u ekonomskom rastu BiH.

I reformske mjere koje su usmjerene ka poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH trebalo bi da rezultiraju većim ulaganjima, domaćim i inostranim, što bi ojačalo privatni sektor, zaposlenost i spoljnotrgovinsku razmjenu.

Centralnu ulogu u osjetnijem ekonomskom rastu BiH u periodu 2019-2021. godina bi trebalo da imaju dešavanja u industriji, gdje se tokom ovog perioda očekuje rast fizičkog obima proizvodnje po stopi većoj od pet odsto na godišnjem nivou.

Osim očekivanih povoljnih ektsernih prilika u ovom srednjoročnom vremenskom okviru se očekuje i znatniji uticaj internih dinamika u funkciji jačanja industrijske proizvodnje u BiH, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta koje bi trebao rezultirati povećanjem ulaganja.

Тагови: