Ministar privrede i preduzetništva

Petričević: Privreda ostvarila pozitivne rezultate u 2019. godini

  • 22.02.2020.10:09

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da je privreda u Srpskoj prošle godine uglavnom ostvarila pozitivne rezultate, iako su globalni trendovi bili nepovoljni.

"Pokrivenost uvoza izvozom bila je rekordnih 76 odsto, zabilježen je značajan rast plata, a veće plate u privredi od prosječnih u javnoj upravi ostaju naš cilj", rekao je Petričević za "Glas Srpske".

On smatra da je nedostatak radne snage u Srpskoj trenutno najveći izazov privrede Srpske, zbog čega je važno da se radi na reformi školstva.

Petričević je napomenuo da su prošle godine imali pad industrijske proizvodnje, ali je donekle nadoknađen rastom u drugim privrednim granama.

"Naša industrijska proizvodnja vezana je za izvoz i globalno tržište. Ipak, prošle godine je ostvaren ekonomski rast i očekujem nastavak tog trenda", rekao je Petričević.

O posljedicama virusa korona na privredu Srpske, Petričević je rekao da nisu velike, ali da postoje.

Petričević je napomenuo kako u Ministarstvu rade na donošenju zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju da bi se pomoglo preduzetniku koji se nađe u finansijski teškoćama.

"Fokusiraćemo se i na razvoj domaćeg privrednog potencijala. Očekujemo da će Zakon o podsticajima značajno doprinijeti rastu plata u privredi, što će sa podsticajima za tehnološki razvoj donekle ublažiti efekte povećanja odlaska radnika", naveo je Petričević.