Ministar privrede i preduzetništva

Petričević: Cilj zadržati zaposlenost u ovoj godini

  • 05.01.2021. 13:45

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da cilj mjera Vlade Srpske da se zadrži zaposlenost u Srpskoj u ovoj godini.

On je naglasio da je jedan od ciljeva i da privredne subjekte u Srpskoj učiniti što otpornijim i uspješnijim i da, nakon što se okonča pandemija virusa korona, spremniji izađu na nova tržišta.

Petričević, koji je danas potpisao ugovore sa tri privredna društva, od ukupno 94 za podršku investicionim projektima u uslovima poslovanja izazvanih pandemijom virusa korona, naveo je da je 138 privrednih subjekata podnijelo zahtjev, dok je njih 94 ostvarilo pravo - po programu jedan 45, a po programu dva 49 subjekata.

"Јavni poziv se odnosio, prije svega, na nabavku novih tehnologija i nove opreme za prerađivačku industriju iz nadležnosti Ministarstva, a sredstva od dva miliona KM za dva programa biće isplaćena putem Kompenzacionog fonda", rekao je Petričević novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su za iste namjene u budžetu resornog ministarstva za 2021. godinu predviđena četiri miliona KM, a javni poziv bio trebalo da bude sproveden u prvom kvartalu, te pozvao privrednike da iskoriste to pravo.

Direktor firme "Elgrad" iz Teslića Đorđe Gajić rekao je da ova firma, koja posluje u oblasti drvoprerade, odnosno proizvodnje masivnog namještaja od punog drveta, godinama ulaže u razvoj novih tehnologija, te da su u proteklih pet godina uložili oko četiri miliona KM vlastitih sredstava.

Gajić je zahvalio resornom ministarstvu i Vladi Srpske što i u teškim vremenima pomažu privredu.

On je rekao da je projekat ove firme, za koji su konkurisali, vrijedan oko 400.000 KM, a resorno ministarstvo im je pomoglo iznosom od 24.000 KM.

Duško Todorović, predstavnik firme "Tehnosint" iz Laktaša, koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih metalnih konstrukcija, zahvalio je Vladi Srpske i Ministarstvu za podršku pri nabavci nove opreme.

On je rekao da je preduzeće u kandidovani projekat uložilo oko 120.000 KM bez PDV-a, dok je podrška Ministarstva oko 36.000 KM.

Maja Arsenović, predstavnik druge generacije porodične tekstilne firme "Pčelica Maja" iz Bileće, koja uspješno posluje 23 godine, rekla je da je firma kandidovala projekat vrijedan 54.000 KM, a Ministarstvo im je odobrilo 17.000 KM.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?