"Jahorina ekonomski forum"

Petričević: Budućnost modernog društva bez digitalizacije nije moguća

  • 24.04.2019. 10:44

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je na Jahorini da su digitalizacija i tehnološki razvoj od presudnog značaja za budućnost svakog modernog društva, kao i da taj proces mora imati institucionalnu podršku.

"Budućnost modernog društva i njegove privrede bez digitalizacije nije moguća. To isto važi i za tržište rada i kapitala. Bitno je i da institucije i privrednici shvate značaj digitalizacije", rekao je Petričević tokom prezentacije teme "Industrija 4.0 - studija slučaja koncerna "Kolektor grupa"", koja je održana danas, završnog dana "Jahorina ekonomskog foruma". 

On je podsjetio da je resorno ministartvo nedavno formirano i da raspolaže skromnim budžetom, ali da, uprkos tome, podrška razvoju digitalizacije u Republici Srpskoj neće izostati. 

Prema njegovim riječima, i privrednici i građani moraju više da vode računa o tome, a posebno je važna uloga medija u informisanju javnosti o digitalizaciji i tehnološkom razvoju. 

"Novac jeste limitirajući faktor, ali mi ćemo, iako na raspolaganju imamo skromna sredstva, podržati istraživački rad na razvoju novih informacionih tehnologija", poručio je Petričević. 

On ističe da će posebnu pažnju u toj oblasti Ministarstvo privrede i preduzetništva posvetiti saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

Petričević je dodao da bi neophodna sredstva trebalo da budu obezbijeđena povoljnim kreditima Investiciono-razvojne banke i subvencijama Vlade Srpske. 

"Saradnja na institucionalnom nivou mora da postoji. Takođe, mora se čuti i glas privrede u vezi sa njihovim planovima i potrebama, kao i zahtjevima za našu podršku", rekao je Petričević. 

Član Uprave koncerna "Kolektor grupe" Valter Leban prezentovao je inovacije kompanije "Kolektor CCL Banjaluka", ističući da je "Kolektor" na vrijeme prepoznao mogućnost digitalizacije i tim putem krenuo već 2015. godine. 

"Digitalizacija ili digitalna transformacija je industrijska revolucija koja se trenutno odvija u našem društvu i taj proces treba shvatiti ozbiljno ili kako narod kaže treba "uhvatiti bika za rogove"", rekao je Leban. 

Prema njegovim riječima, "Kolektor" postoji 25 godina, a danas je stasao u "malu svjetsku multinacionalnu kompaniju". 

On je naveo da je ova kompanija u Republici Srpskoj prisutna u Laktašima i Srpcu, te da gradi pogon u Prijedoru. 

Leban kaže da su glavni segmenti ove kompanije auto-industrija, energetika, inženjering i građevinarstvo, te takozvani "kolektor digital". 

On dodaje da je vizija kompanije stvaranje nove i veće vrijednosti, kao i spremnost za promjene, za šta je potrebno hrabro i odlučno vođstvo, uključujući i faktor vremena. 

"Postepenost putem kompjuterizacije, zatim informatička povezanost, pa tek onda slijedi digitalna transformacija. Četvrti stepen razvijenosti jeste transparentnost, odnosno moramo znati šta se događa. Potom slijedi produktivnost i na kraju stoji fabrika budućnosti kao "sveti gral". Bitan momenat je i strateško odlučivanje za uključivanje u proces digitalizacije", pojasnio je Leban elemente procesa digitalizacije u svojoj kompaniji. 
 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина