Ministar poljoprivrede

Pašalić: Uvezaćemo otkupljivače i proizvođače u Mrkonjić Gradu FOTO

  • 22.04.2019. 12:59

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na području opštine Mrkonjić Grad radiće na projektima klastera, sistema koji podrazumijevaju uvezivanje otkupljivača sa primarnim proizvođačima, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

"Akcenat će biti na novim projektima, klasterima, grupacijama, sistemima koji podrazumijevaju sav lanac, od proizvodnje, preko transporta do obrade. Ljudi koji su okupljeni u udruženja ili zadruge mogu da budu nukleus novih klastera", istakao je Pašalić. 

On je danas u Mrkonjić Gradu razgovarao sa načelnikom te opštine Divnom Aničić i članovima poljoprivrednih udruženja koji su na gradskom trgu predstavili mehanizaciju koju su dobili putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD). 

Pašalić je istakao da Ministarstvo i ova opština imaju tradicinalno odličnu saradnju i da su posredstvom programa IFAD-a realizovani brojni projekti. 

On je dodao da je cilj da proizvođačima paralelno budu obezbijeđena sredstva za nabavku mehanizacije i da budu obučeni kako najbolje da ih koriste. 

"Naš cilj je da okupljamo proizvođače i ukoliko se oni dobro organizuju mi ćemo sasvim sigurno naći sredstva da im pomognemo i dalje nabavkom nove mehanizacije i svega onog što im je potrebno", rekao je ministar. 

Aničićeva je zahvalila Ministrastvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer su prošle i ove godine na području Mrkonjić Grada putem IFAD-a realizovani projekti u vrijednosti od 1,1 milion maraka. 

"Nabavili smo tri traktora i potrebnu opremu, pogon za proizvodnju sira, sušaru, 19 junica, pomagali smo pčelarima, a tu su i infrastrukturni projekti - asfaltiranje i vodovodi. To nije malo i ja sam zahvalna Ministarstvu i našim poljoprivrednicima koji su se okupili oko udruženja i zadruga", dodala je Aničićeva. 

Borislav Rudić iz Poljoprivredne zadruge "Poljo MG" iz Podbrda rekao je da je ta zdruga dobila traktor sa rolo-presom. 

"Imam 18 muznih grla, radim stalno na proširenju proizvodnje, a tako ću i nastaviti. Ministarstvo i opština su nam podrška i nadam se da ćemo svi zjaedno i u budućnosti razvijati naša sela", dodao je Rudić. 

Pašalić će danas posjetiti i farmu u selu Surjan, koja je osnovana prije nekoliko godina i ima 300-400 grla.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм