Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: U planu povećanje agrarnog budžeta

  • Извор: СРНА
  • 07.10.2021. 15:48

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je plan da naredne godine bude povećan agrarni budžet, a ukoliko bude značajnijeg rasta budžeta 2022. - biće i novih olakšica za poljoprivredne proizvođače.

"Prioritet je finansiranje poljoprivrede. Uvijek se trudimo da izdvojimo više novca i svake godine povećavamo ta sredstva, tako da smo 2020. godine, osim 75 miliona KM, izdvojili iz Kompenzacionog fonda dodatnih 10 miliona KM. Ove godine će to biti oko 13 miliona iz Kompenzacionog fonda", rekao je Pašalić novinarima u Bijeljini na Sajmu "Interagro".

Pašalić je ukazao da je ova godina nepovoljna za proizvodnju zbog suše.

"Prema našim procjenama, gubitak prinosa naše najvažnije kulture - kukuruza, je 20, 30, možda negdje čak i 50 odsto. To je veliki gubitak i u novcu, ali se rastom cijena on kompenzuje", rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske odvojila dodatna sredstva kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima, a posebno veliki novac ulaže u sisteme za navodnjavanje, koji su ove godine bili besplatno na raspolaganju što je praksa koja će biti nastavljena.

Resorni ministar je potvrdio da proizvođači koji investiraju na farmu i dalje mogu da računaju na podršku od 30 odsto i izrazio žaljenje što to ne može biti 40 ili 50 odsto jer Srpska nema ta sredstva.

"Ovo sve radimo iz domaćeg budžeta, ali mogu da najavim da će ta mjera da ostane i dalje. Mislim da je to najbolja podrška našim proizvođačima da ih, kada nabave nove traktore, priključak, štalu, navodnjavanje, sistem protiv grada ili mraza, Vlada pomogne sa minimalno 30 odsto i nastavićemo u tom pravcu", poručio je Pašalić.

Pašalić je ukazao da će u Republici Srpskoj biti i novih mjera ukoliko bude značajnijeg rasta budžeta za narednu godinu.

On je pojasnio da bi neke nove mjere trebalo da se tiču zapuštenog zemljišta, s ciljem regulisanja pojave da onaj ko ima neko zemljište, a ne obrađuje ga, prepusti ili da u zakup nekome ko će to da radi, budući da na nekim područjima, poput Semberije postoji velika potražnja za zemljištem, dok u drugim ima mnogo zemljišta koje je zapušteno.

Pašalić je istakao da je cilj resornog ministarstva da učini sve da proizvodnja bude povećana.

"Ono što je dobro, uprkos i pandemiji i svim problemima, jeste da svi pokazatelji, ne Ministarstva, nego nadležnih statističkih organizacija, zavoda, kao i komorski izvještaji, govore da raste obim proizvodnje, iako opada broj gazdinstava, jer oni koji ostaju imaju bolju tehnologiju, novu opremu, što je trend koji je prisutan svuda u svijetu", napomenuo je Pašalić.

Ministar Pašalić je istakao saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, dobru saradnju privrednih komora Vojvodine i Republike Srpske.

"Već u narednih nekoliko sedmica biće upriličen sastanak sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, gdje ćemo u Banjaluci i Novom Sadu razgovarati o daljoj saradnji", najavio je Pašalić.

On je naglasio da saradnja institucija Srpske i Srbije, odnosno Vojvodine, nikad nije bila bolja, što se konkretizuje i u ovim prilikama poput Sajma u Bijeljini, gdje je je došao veliki broj proizvođača koji su posredstvom Privredne komore Vojvodine i izlažu svoje proizvode.

Pašalić ocijenio da je dobro što je u vrijeme pandemije uopšte organizovan Sajam.

"Kada pogledamo šta je sve izloženo i broj učesnika već sada možemo da kažemo da je on uspješan. Zahvalan sam organizatorima, a pogotovo našim poljoprivrednim proizvođačima jer se ovaj sajam, ustvari, zbog njih i organizuje - da bi uspostavili nove kontakte i predstavili proizvode", rekao je Pašalić.

On je izrazio zadovoljstvo što vidi novu mehanizaciju i nove proizvode, budući da je iza Srpske teška godina.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић