Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Raste proizvodnja mlijeka u Srpskoj

  • 04.03.2020. 13:34

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Gradišci da proizvodnja mlijeka u Srpskoj u posljednje tri godine raste.

Pašalić je naglasio da se broj proizvođača smanjuje, ali se povećava broj grla na farmama.

"U prošloj godini je otkupljeno oko 120 miliona litara mlijeka, godinu ranije 117 miliona, a 2017. oko 110 miliona litara. Imamo signale iz mljekarske industrije da i oni planiraju rast proizvodnje, što govori da imaju stabilno tržište", rekao je Pašalić, nakon otvaranja Savjetovanja mljekara, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Srpske, a pod pokroviteljstvom resornog Ministarstva.

On je istakao da su ovakva predavanja važna jer je dobro da sve što se spozna u naučno-istraživačkom radu nađe put do proizvođača.

Pašalić je rekao da se nešto manje od polovine ukupnog agrarnog budžeta izdvaja za mljekarstvo, te najavio da će ove godine biti izdvojena dodatna 2,2 miliona KM za nabavku junica.

"Već u aprilu će biti nabavljeno 200 junica za područje Hercegovine, što radimo zajedno sa mljekarom "Pađeni". Koncept je takav da polovinu vrijednosti nabavke junica plaćaju proizvođači, a polovinu Ministarstvo i lokalne zajednice", dodao je Pašalić.

On je naglasio da mljekarska proizvodnja zahtijeva cjelodnevni angažman farmera, zbog čega Ministarstvo značajnije podržava ovaj sektor i nastoji da podsticaji budu redovni.

"Dinamika isplate podsticaja nikada nije bila bolja. U posljednje tri sedmice su isplaćene tri premije. To smo uradili jer slijedi proljećna sjetva i cilj je da proizvođači nabave sve što je potrebno. Izmirili smo sve obaveze iz prošle godine i sada hvatamo ponovo dinamiku da svakog prvog u mjesecu plaćamo premiju, tako da će 1. aprila biti isplaćena januarska za mlijeko", istakao je Pašalić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da mljekari na savjetovanju imaju priliku da čuju predavače iz SAD, Izraela, Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Usorac kaže da je upitno koliko će moći da se nastavi sa povećanjem proizvodnje mlijeka, budući da se smanjuje broj proizvođača i da nedostaje radne snage na farmama.

Usorac, koji je član Udruženja poljoprivrednika BiH, rekao je da će ovo udruženje uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog negativnog odgovora u vezi sa plavim dizelom od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Apelacija će lako proći jer su plavi dizel dobili svi koji ne koriste naftu u prevozu, ali nam je sada problem što ne želimo dodatno da podgrijavamo političku situaciju u BiH", naveo je Usorac.

Otvaranju dvodnevnog savjetovanja mljakera Srpske prisustvovali su načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić, predsjednik Udruženja saveza uzgajivača goveda Srbije Sanja Bugarski, predsjednik Saveza udruženja hrvatskih uzgajivača holštajn goveda Branko Kolak, predstavnik USAID-a Bil Mejs, predstavnici firmi koje sarađuju sa mljekarskim sektorom i brojni proizvođači.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.