Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS

Pašalić: Prioritet ulaganja u kapitalne investicije

  • 30.12.2019. 19:21

Pripritet kod raspodjele agrarnog budžeta za 2020.godinu biće ulaganje u kapitalne investicije. Veći dio agrarnog budžeta od 75 miliona maraka biće usmjeren u nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje i zaštitu, izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, najavio je Boris Pašalić, poslije prvog kruga pregovora o nacrtu pravilnika o podsticajima za 2020. godinu. Na veću pomoć moći će da računaju poljoprivrednici na većoj nadmorksoj visini, Hercegovini, veterinarske službe.

"Mi sad vršimo kalkulacije na osnovu usvojenog budžea i ovih stavova i primjedbi ćemo donijeti plan raspodjele sredstava, tek tada ćemo zanti koliko će to biti novca. Ne bih se sada usaudio da kažem koliko, odluka o planu raspodjele tih 75 miliona slijedi  dok vidimo koje sugestije možemo da uvažimo sa ovog sastanka", izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

U ministarstvu planiraju da u januaru bude donesen osnovni pravilnik o podsticajima, kao i pravilnik o kapitalnim investicijama. Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača, došli su spremni na pregovore. 

Moramo povećati nivo podsticaja za proizvodnju priplodnog materijala u svim sektorima proizvodnje jer mi se moramo početi bazirati na vlastitim genetskim resursima. Pšenica je ove godine u odnosu na prošlu godinu doživjela blagi porast, biće 300 maraka po hekataru zasijane površine. Pozitivno je što je ministarstvo prihvatilo određene sugestije sa terean kada su u pitanju priajvljene površine, svjedoci smo da imamo probleme sa nerješenim imovinsko-pravnim poslovima", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

"Što se tiče tova junadi ot je ostalo na 280 maraka, sve zavisno od proizvodnje, ali  limit je najbitniji, 100.000 maraka, što je dovoljan limit i za male i velike proizvođače da svi mogu biti zadovoljni. Što se tiče limit aza pšenicu je pdoignut sa 20 na 30, zatim na soju imamo i na sjetvenu površinu i proizvedenu količinu, ima na ulajnu repicu, na suncokret", dodaje Goran Mitrović, predstavnik proizvođača junadi i ratara.

Kada bi ministarstvo poljoprivrede ispunilo sve zahtejve poljoprivrednika pristigle na njihovu adresu, bilo bi potrebno 200 miliona maraka. Sve želje neće biti ispunjene, ali pokušaćemo što racionalnije i pravičnije rasporediti ovo što imamo kaže ministar Pašalić. Sva ulaganja u poljoprivredu neće biti dovoljna, ukoliko se ne uvede sistemska zaštita domaće proizvodnje, upozoravaju poljoprivrednici.