Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Odobrićemo sve zahtjeve za sufinansiranje poljoprivredne mehanizacije

15:35, 10.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Trajno opredjeljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da se sredstva više usmjeravaju za kapitalne investicije, a manje u direktna plaćanja, jer je mnogo efektnije novac uložiti u novu mehanizaciju, novu opremu ili sistem za navodnjavanje, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić za ATV, komentarišiću odluku da svi zahtjevi za sufinansiranje nabavke traktora i mehanizacije budu odobreni i isplaćeni.

“Prošle godine smo mogli da podržimo manje od polovine poljoprivrednih proizvođača, međutim ove godine smo odlučili da idemo u ovom pravcu, jer je najbolja mjera kada naš proizvođač ima novi traktor , manji su mu i troškovi proizvodnje. Kada pogledamo podatke o starosti te mehanizacije naših poljoprivrednika, oni su zaista poražavajući. Mi smo prvobitno planirali oko 2,5 miliona KM za tu mjeru da bi ispoštovali sve zahtjeve potrebno je oko 4, 7 miliona KM i odlučili smo se da idemo u tom pravcu,a da neke druge mjere korigujemo. Važno je reći da se radi o 170 novih traktora i oko 730 priključaka i kada to gledamo u zbiru to je 900 oruđa, što pogonskih, što priključnih što je jako velika podrška našim proizvođačima.”

Takođe, odlučeno je da se i finansiraju i sistemi za navodnjavanje, nabavka boks paleta, sadnja novih zasada... Sistemi za navodnjavanje na samim parcelama po sistemu”kap po kap” biće sufinasirani sa 30%, za šta će ukupno biti uloženo 500.000 KM.

Pročitajte još:

Poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj "teška" 1,7 milijardi KM