Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Nema prekida ili smanjenja otkupa mlijeka

  • 02.10.2020. 14:55

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da neće biti prekidanja ili smanjenja otkupa mlijeka, te da se premije isplaćuju redovno, svakog prvog u mjesecu.

Pašalić je danas posjetio kompaniju "Mlijekoprodukt" i sa menadžmentom razgovarao o aktuelnom otkupu i svim problemima u vezi sa proizvodnjom mlijeka.

"Otkup teče redovno. Neće biti prekidanja, niti smanjenja otkupa", rekao je novinarima Pašalić, istakavši da će, naprotiv, "Mlijekoprodukt" ove godine otkupiti veće količine mlijeka nego prethodne.

On je naveo da u Ministarstvu poljoprivrede na bazi podataka o isplaćenim premijama za prvih devet mjeseci očekuju da će biti veća proizvodnju mlijeka nego prošle godine, između 115 i 120 miliona litara.

"To im daje jednu izvjesnost da mogu da planiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju, a proizvođači mlijeka imaju pravo na nekih desetak mjera podrške, od sufinansiranja nabavke mehanizacije, proizvodnje junica, regresiranog dizela, osiguranja usjeva, premije po hektaru", naveo je Pašalić.

On je naglasio da je oko 700.000 KM granica za isplatu podsticaja na godišnjem nivou.

"Imamo i granicu u svim drugim proizvodnjama i naprosto ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da ne limitiramo te iznose jer bi se onda desilo da veliki proizvođači odnesu većinu tog novca. Imamo četiri do pet hiljada manjih proizvođača i moramo da vodimo računa o njima", rekao je Pašalić.

On je potvrdio da ima viškova mlijeka na tržištu i to ne samo mlijeka, već gotovo svih poljoprivrednih proizvoda.

"Godina je bila izrazito plodna, što je dobro u ovoj situaciji da imamo dovoljno hrane za predstojeći period koji je opet neizvjestan. Ne znamo šta nas ponovo čeka u januaru, februaru i martu, i dobro je da ne strijepimo da li imamo dovoljno hrane", rekao je Pašalić.

On je objasnio da taj višak proizvoda na tržištu dovodi do pada cijene, što predstavlja problem proizvođačima i prerađivačima mlijeka, dodavši da postoje poremećaji i na tržištu povrća i mesa.

"To su globalni poremećaji na planeti, ne samo u Republici Srpskoj i BiH. Naše su mogućnosti, ipak, ograničene i ne možemo ni na koji način da u potpunosti saniramo tu štetu, ali možemo da pomognemo da ti proizvođači prežive do nekih boljih uslova i sve se svodi na takve intervencije", rekao je Pašalić.

On je naglasio da je povećan agrarni budžet Republike Srpske sa 75 na 85 miliona KM.

"Mislim da smo uradili koliko smo mogli i trudićemo se da i ubuduće reagujemo kad god bude potrebno da bismo pomogli ljudima da prežive do nekih boljih vremena", poručio je Pašalić.

Predsjednik Upravnog odbora "Mlijekoprodukta" Rankica Marelj izjavila je da u mljekarskoj industriji uvijek postoje viškovi ili manjkovi mlijeka.

"Kao najveća mljekara u BiH i dio velikog "Imlek" sistema, te probleme uvijek uglavno bez većih posljedica prevazilazimo. Ovog momenta imamo nešto više zaliha nego što smo planirali, ali to je posljedice povećanog otkupa", rekla je Mareljeva novinarima.

Ona je precizirala da je u odnosu na 2019. godinu "Mlijekoprodukt" otkupio oko dva miliona litara više mlijeka.

"Držali smo se toga da nijedna litra mlijeka koja je ponuđena ne bude ostavljena. Sve smo otkupili, ali isto tako postoje određeni poremećaji koji se odnose na izvoz u Crnu Goru i Hrvatsku, a znamo da je tamo turistička sezona bila dosta slabija. Nema tu ništa što bi bilo specijalno zabrinjavajuće, otkupljujemo i dalje, planiramo nastaviti našu proizvodnju, otkup i prodaju", rekla je Mareljeva.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da nisu zabrinjavajuće zalihe mlijeka u "Mlijekoproduktu".

"Neće se stati sa otkupom, za razliku od nekih zemalja u okruženju, Hrvatskoj ili Federaciji BiH. Kompanija ima podršku Vlade Republike Srpske, a sve subvencije se izvršavaju na vrijeme, tako da po tom pitanju imamo stabilnu situaciju u "Mlijekoproduktu"", rekao je Reljić.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина