Bijeljina

Pašalić-Mićić: Prenijeti vlasništvo nad pojedinim površinama za razvoj grada

  • 26.08.2019. 15:55

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je u Bijeljini da je neophodno izvršiti prenos vlasništva nekih površina sa Poljoprivrednog dobra Semberija na Grad kako bi se gradili rekreativni i sportski centri i drugi objekti potrebni za njegov razvoj.

"Riječ je o prenosu vlasništva zemljišta kao, na primjer, za izgradnju rekreaciono-sportskih kompleksa", rekao je Pašalić novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

Pašalić je naveo da je današnji sastanak organizovan na njegov zahtjev, te da je, osim o prenosu vlasništva zemljišta, razgovarano i o drinskom nasipu, te da je dogovoreno kako će se na tome dalje raditi.

"Bilo je riječi i o navodnjavanju, pri čemu Ministarstvo realizuje nekoliko važnih projekata, prije svega projekat navodnjavanja Crnjelova koji je trenutno u fazi izgradnje i ne postoje nikakvi problemi", rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je bilo riječi i o budućim aktivnostima u Bijeljini jer se već naredne godine planira realizacija projekta navodnjavanja područja sela Batković, na oko 500 hektara, a koji bi se naslanjao na postojeći sistem.

"Već krajem naredne godine mogli bismo na tom području imati potpuno funkcionalan sistem, koji bi finansiralo Ministarstvo i koji bi se na površini od oko 1.000 hektara napajao sa iste tačke - kanala Dašnica", rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, napravljen je veliki iskorak jer bi proizvođači na svojim parcelama imali hidrante na koje bi bilo dovoljno da se priključe i da imaju stalni pritisak za navodnjavanje kap po kap.

Pašalić je istakao da postoje određeni zastoji kada je riječ o regulaciji korita i izgradnji nasipa.

"Mi smo iz sredstava namijenjenih izgradnji drinskog nasipa, kada smo utvrdili da imamo problem sa lokalnim stanovništvom, da ne bismo stajali sa ukupnim aktivnostima, dio sredstava izdvojili za regulaciju korita rijeke Јanje i danas ćemo obići i lokaciju tih radova koji idu svojom dinamikom", rekao je Pašalić.

On je dodao da se istovremeno završava osam obaloutvrda koje će biti finansirane iz sredstava namijenjenih drinskom nasipu.

"Dogovorili smo da je neophodno uraditi još neka usaglašavanja sa lokalnim stanovništvom, pa ako bude potrebe uradićemo i korekciju trase, ukoliko sa stručne strane bude opravdanja za to. Moramo naći način kako da imamo saglasnost stanovnika s jedne strane, a s druge da imamo funkcionalan sistem odbrane jer se plašimo da smo izgubili mnogo vremena u tom usaglašavanju", rekao je Pašalić.

On je napomenuo da se može dogoditi da Srbija uradi nasip na obali rijeke Drine, a da ovaj dio u Srpskoj ostane perspektivno nezaštićen.

Pašalić je rekao da su sredstva Svjetske banke za drinski nasip raspoloživa do kraja godine, ali da su u toku pregovori da se produži taj rok.

"Razgovarali smo i o novom projektu koridora rijeke Drine-Save, gdje ćemo imati sredstva koja će nam biti na raspolaganju, pa čak i sredstva Evropske investicione banke ukoliko procijenimo neophodnim jer je drinski nasip toliko važan projekat da novac ne smije biti problem", naglasio je Pašalić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je najveći problem, kada je riječ o drinskom nasipu, eksproprijacija zemljišta jer je jedan dio stanovništva u Јanji, Međašima, Popovima i Amajlijama nezadovoljan trasom.

"Ići ćemo u pravcu korekcije trase, pokušati se dogovoriti i sa ljudima iz Јanje, ali i iz Popova i Amajlija", rekao je Mićić.

On je dodao da je tema sastanka bio i obodni majevički kanal koji se radi tako da eventualni višak vode u kanalu ne bude problem u samom gradu.

"Veoma dobro ide projekat navodnjavanja u Donjem Crnjelovu i treba nastaviti na dosadašnji način", rekao je Mićić.

On je napomenuo da je najviše riječi danas bilo u vezi sa zamjenom zemljišta, neophodnog za rekreacioni centar, te da je grad od prvobitnog zahtjeva od 46 hektara zatražio 21 hektar.

"Ministar je rekao da će ovaj zahtjev biti, najvjerovatnije, odobren, a mi ćemo tu graditi i sportsku halu i još neke sportske terene", rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, boraveći u radnoj posjeti Bijeljini, nakon sastanka sa Mićićem posjetio je lokaciju radova na izgradnji obaloutvrda na Јanji, a nakon toga posjetiće i lokaciju radova na izgradnji sistema za navodnjavanje u Crnjelovu.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм