Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Agrarni budžet za narednu godinu 75 miliona KM

14:25, 25.12.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da agrarni budžet za narednu godinu iznosi 75 miliona KM, ali da to nisu sva sredstva koja će biti izdvojena i da će sugestije poljoprivrednih proizvođača biti analizirane.

"Imamo i određene druge izvore finansiranja iz budžeta resornog ministarstva i Agencije za agrarna plaćanja, ali i od partnera iz inostranstva sa kojima ćemo realizovati različite projekte", rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača o podsticajnoj politici za narednu godinu.

Pašalić je istakao da su poljoprivredni proizvođači saglasni sa nekim od mjera koje su planirane, ali da neke ne podržavaju, te da će njihove sugestije biti analizirane i prihvaćeno ono što je realno.

"To je uobičajeno i naši razgovori su teški. Potrebe proizvođača su veće nego što imamo novca i tako je i u drugim zemljama", dodao je Pašalić i podsjetio da je ova godina bila je uspješna za Republiku Srpsku kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, a prinosi najvažnijih poljoprivrednih kultura su veliki.

On je napomenuo da se problemi ne mogu rješavati protestima, nego razgovorima i da će sa partnerima sa nivoa BiH i iz Federacije BiH /FBiH/ naredne sedmice razgovarati o zaštiti domaće proizvodnje.

Predstavnici republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača saglasni su da podsticajna politika u Srpskoj nije dobra, da mora biti zaštićena domaća proizvodnja i za narednu sedmicu najavili protest u Gradišci.

Predsjednik Skupštine Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da su stočarstvo, povrtlarstvo, živinarstvo i ratarstvo veoma ugroženi.

"Pasivan je odnos u zaštiti domaće prozvodnje, jer proizvode iz EU uvozimo u BiH po visoko dampinškim cijenama što naše proizvođače dovodi do bankrota. Takođe, zahtijevamo da proizvođači iz Srpske budu izjednačeni sa onim u FBiH, odnosno da nam se isplati 160 KM za jednu krmaču", rekao je Maljčić.

Predstavnik Udruženja poslodavaca poljoprivredne i prehrambene industrije Saša Trivić rekao je da je problem što prehrambena industrije nestaje u Srpskoj i da se poljoprivredni proizvođači prilagode tržištu, odnosno da bude proizvedeno samo ono što se može prodati.

"Bez zajedničkog nastupa poljoprivrednika i prehrambene industrije nema opstanka nijedne od ovih grana", ukazao je Trivić.