Pale: Potpisan ugovor o prvoj fazi izgradnje toplovoda

  • 23.09.2020. 13:42

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i predstavnik konzorcijuma izvođača radova - paljanskog "Grijanjeinvesta" i banjalučke "Termotehnike" Ljubiša Tanić potpisali su danas ugovor o izgradnji prve faze toplovoda na Palama za potrebe izmještanja postojeće toplane, ukupne vrijednosti oko 800.000 KM.

Rok za izvođenje radova je 90 dana od uvođenja u posao.

Jugović je izjavio novinarima da na ovaj način napokon započinje rješavanje višedecenijskog problema sistema daljinskog grijanja na Palama, koji je najvećim dijelom izgrađen krajem osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Izgradnjom prve faze toplovoda kreće se u realizaciju ozbiljnog kapitalnog, višemilionskog projekta koji će u narednom periodu biti i oživotvoren", istakao je Jugović i dodao da je plan da u fazama uslijedi završetak kompletnog toplovoda, izgradnja nove toplane i u završnoj fazi zamjena postojećeg toplovoda u centru grada, te konačno priključenje novih objekata na sistem daljinskog grijanja.

On objašnjava da novi toplovod treba da poveže buduću i postojeću toplanu kako bi stara mogla definitivno biti izmještena.

Jugović navodi da opština ima zemljište na lokalitetu Luke, prekoputa Osnovne škole "Srbija", uz korito rijeke Miljacke, gdje će biće smještena nova toplana.

"Izrađen je projekat za kotlovnicu, imamo izvođača koji će u narednom periodu i u toku zime izvesti projektnu dokumentaciju. Nova kotlovnica će imati najsavremenije filtere, čime će biti ispoštovane ekološke norme koje propisuju svjetski standardi", rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, na proljeće slijedi druga faza, u toku zime završetak projektne dokumentacije za kotlovnicu, obezbjeđenje sredstava kako bi u periodu od dvije godine, koliko je potrebno za izmještanje toplane, bili izgrađeni nova toplana i toplovod.

Tanić je naglasio da je višedecenijski problem sa daljinskim grijanjem na Palama napokon počeo da se rješava, te da je preduzeće "Grijanjeinvest" bilo prije nekoliko godina inicijator rješavanja tog problema.

On je naveo da je u prvoj fazi dužina toplovoda oko 1.200 metara i da će još toliko biti potrebno u sljedećoj fazi izgradnje toplovoda.

"Buduća toplana treba da bude savremena i da ima kapacitet od 15 do 20 megavata. Slijedi nam analiza projektne dokumentacije, a toplovod će moći da preuzme svu količinu toplote, pa je važno da u trećoj fazi realizacije svim stanovnicima Pala bude omogućen priključak na daljinski sistem grijanja", poručio je Tanović.

Prema njegovim riječima, toplana će kao gorivo moći da koristi biomasu, ali i gas.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović i predsjednik Skupštine Siniša Lasica.