Lošije poslovanje u prvom kvartalu

Pad profita zbog visokih troškova goriva i zarade pilota

  • 23.07.2018. 11:31

Irska niskotarifna aviokompanija "Rajaner" saopštila je da joj je profit u prvom kvartalu umanjen za više od petine usljed visokih troškova za gorivo i zarade pilota.

Proft poslije plaćanja poreza umanjen je za 22 odsto, na 309,2 miliona evra u tri mjeseca do juna u poređenju sa istim periodom prošle godine. 

"Rajaner" je ove sedmice suočen sa štrajkovima pojedinih pilota i članova kabinske posade uprkos naporima kompanije u prethodnim mjesecima da poveća plate i poboljša uslove rada, prenio je AFP. 

Kompanija je objavila da su troškovi za plaćanje zaposlenih povećani za 43 odsto, prvenstveno zbog povećanja plata pilota za 20 odsto, devet odsto više sati leta i opšteg povećanja plata za tri odsto za neletačko osoblje. 

Avioprevoznik sa sjedištem u Dablinu navodi da su cijene nafte "značajno porasle sa 50 dolara za barel u ovo doba prošle godine na skoro 80 dolara za barel". 

Dio pilota iz Irske održaće sutra treći jednodnevni štrajk, zbog čega je otkazano 16 letova. Za srijedu i četvrtak, 25. i 26. jul, otkazano je 600 letova u Evropi zbog štrajka zaposlenih u Španiji, Portugaliji i Belgiji.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)