Finansijsko restrukturisanje ŽRS

Ove sedmice povlačenje druge tranše kredita  

  • 25.12.2018. 12:47

Ove sedmice bi trebalo da bude povučeno devet miliona evra iz druge tranše kredita Svjetske banke za finansijsko restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske", rekao je danas vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije Zoran Ilinčić.

Ilinčić je rekao novinarima na novogodišnjem prijemu za medije da su "Željeznice" blagovremeno realizovale sve procedure za povlačenje druge tranše. 

On je naveo da se sredstvima iz prve tranše za finansijsko restrukturisanje namjeravaju izmiriti sve obaveze planirane za tekuću godinu koje obuhvataju obaveze prema radno aktivnim radnicima u bruto iznosu, radnicima koji su napustili kompaniju, te obaveze prema Poreskoj upravi Srpske i fondovima gdje su napravljeni dugovi. 

Prema njegovim riječima, "Željeznica Republike Srpske" su u proces restrukturisanja ušle sa 3.098 radnika. 

"Trenutno radi 2.499 radnika, a do 2021. godine treba ih biti 2.100, što znači 135 radnika manje za svaku godinu", rekao je Ilinčić. 

Izvršni direktor poslova operacije Dragan Subašić rekao je da je u tekućoj godini ispunjen plan prevoza u robnom saobraćaju sa oko 99 odsto, a da je putnički prevoz povećan za sedam odsto, zahvaljujući i saradnji sa "Željeznicama Federacije BiH". 

"Planirano je oko 4,4 miliona tona, a plan je ispunjen i čak nešto malo više prebačen, bez obzira na probleme sa našim najvećim korisnikom `Mitalom` Zenica, koji je išao u renoviranje peći, pa smo kod njih u minusu oko 170.000 tona neprevezene robe", naveo je Subašić. 

Prema njegovim riječima, ove godine se završava kompletan remont i rekonstrukcija pružnog pravca Banjaluka-Doboj, čime se vraćaju prijeratne brzine - od 70 do 100 kilometara na čas. 

Narodna skupština Srpske usvojila je 22. februara odluku o prihvatanju zaduženja Srpske za 51,3 miliona evra kod Svjetske banke za projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti. 

Iz Uprave "Željeznica Republike Srpske" ranije je saopšteno da strukturu kreditnih sredstava Svjetske banke od 51,3 miliona evra čine tri komponente, i to 42,7 miliona evra za finansijsko restrukturisanje koje obuhvata isplatu zaostalih dugovanja, zatim 3,5 miliona evra za restrukturisanje radne snage, a pet miliona evra za organizaciono.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије