Ove dvije nacije su najbolje "iskoristile" korona krizu, bogatstvo raste iz dana u dan

  • 24.10.2020. 16:49

Novi izvještaj investicione banke "Credit Suisse" otkriva da je pandemija korona virusa dovela do pada individualnog bogatstva širom svijeta, ali ne u mjeri u kojoj se očekivalo.

Bogatstva domaćinstava u Kini i Indiji ponajviše prkose tom "trendu". Prema studiji, 2019. je bila dobra godina u pogledu stvaranja bogatstva. Ukupno globalno bogatstvo poraslo je za 36,3 biliona dolara, dok se bogatstvo po jednoj odrasloj osobi povećalo za 8,5 procenata u poređenju sa 2018.

To je ujedno pomoglo da se ublaže posljedice kovid-19 udarca. Uprkos previranjima na berzi, zabilježenim na proljeće 2020, bogatstvo domaćinstava sada je malo iznad nivoa zabilježenog na početku godine, navodi se u izvještaju. Akcije vlada i centralnih banaka pomogle su u ublažavanju posljedica pandemije, jer se globalno bogatstvo oporavilo od početnog pada u prvom kvartalu godine, te sada iznosi skoro 400 biliona dolara.

- S obzirom na štetu koju je kovid-19 nanio globalnoj ekonomiji, čini se nevjerovatnim što je pojedinačno bogatstvo prošlo relativno neoštećeno - kaže ekonomista Entoni Šoroks, jedan od autora izvještaja "Credit Suisse" banke.

Izvještaj je pokazao da su samo Kina i Indija zabilježile rast u bogatstvu domaćinstava u prvoj polovini 2020. godine, a taj rast iznosi 4,4%, odnosno 1,6%, respektivno. Latinska Amerika je najviše pretrpjela, sa padom od 13 odsto, jer su devalvacije valuta pogoršavale gubitke u bruto domaćem proizvodu.

Očekuje se da će se stvaranje globalnog bogatstva oporaviti sljedeće godine, kako se ekonomija bude oporavljala. Od vodećih svjetskih sila najviše je podbacila Sjeverna Amerika, gdje je došlo do oštrijeg pada pojedinačnih bogatstava. Tamošnja ekonomija je već dugo oslabljena zbog neprestanog širenja zaraze.

"Credit Suisse" dalje navodi da je globalno bogatstvo po odrasloj osobi na početku godine skliznulo na, prosječno, 76.984 dolara, sa 77.309 dolara. Milenijalci, koji su takođe pretrpjeli posljedice finansijske krize, i sljedeća generacija, nakon pandemije će morati da se izbore sa smanjenom ekonomskom aktivnošću i ograničenim putovanjima.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм