Trebinje

Otvaranje samita "Energetska budućnost zapadnog Balkana"

  • 05.03.2020. 07:45

U Trebinju će danas početi samit "Energetska budućnost zapadnog Balkana", čija će ključna tema biti energetska tranzicija - politika dugoročnih strukturalnih promjena u energetskim sistemima, a samit će otvoriti predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Centralne teme su investicioni projekti energetskog sektora, zelene investicije, regionalni energetski projekti, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijelog regiona, saradnja prema modelu javno-privatnog partnerstva.

Tokom dvodnevnog samita, koji zajednički organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i preduzeće "Set", biće održano devet panela koji će se, između ostalog, baviti tranzicijom energetskog sektora, perspektivama razvoja, stanjem tržišta, potencijalima obnovljivih izvora energije, finansiranjem projekata u energetici i pametnom energetikom.

Na panelima će učestvovati više od 70 stručnjaka iz svijeta energetike, među kojima su i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Mirjana Filipović, najavljeno je iz konsultantske firme "Bam" iz Banjaluke koje daje tehničku podršku organizaciji samita.

Prema najavi organizatora, predviđeno je da se učesnicima na otvaranju obrate ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Na samitu će učestvovati članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Srđan Mazalica i Vanja Bajić.

Otvaranje samita, čiji su pokrovitelji Vlada Srpske, grad Trebinje i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, zakazano je za 11.00 časova u Kulturnom centru.