BiH

Ostvaren ekonomski rast

  • 10.01.2019. 11:00

BiH je u prvom polugodištu prošle godine ostvarila ekonomski rast od oko tri odsto u odnosu na isti period 2017. godine, podaci su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Ova stopa ekonomskog rasta predstavlja nastavak trenda iz 2017. godine i u rangu je regionalnog prosjeka. 

Ako se pažljivije posmatra struktura ekonomskog rasta u BiH vidljiva su povećanja u okviru svih kategorija, osim javne potrošnje, navodi Direkcija u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja. 

Najznačajniji doprinos ekonomskom rastu ostvaren je u okviru privatne potrošnje koja je tokom posmatranog perioda uvećana za 3,1 odsto. 

Ova kategorija je visoko zastupljena u strukturi bruto domaćeg proizvoda /BDP/, pa se može konstatovati da je ona bila ključni generator ostvarenog ekonomskog rasta u prvoj polovini prošle godine. 

Dvocifrena stopa rasta zabilježena je i u okviru ukupnih investicija, ali je, s obzirom na njihov nizak nivo zastupljenosti u strukturi BDP-a, njihov doprinos rastu bio nešto skromniji. 

Zbog povećanja izvozne tražnje i svjetskih cijena pojedinih proizvoda tokom prvog polugodišta prošle godine došlo je do povećanja ukupne spoljnotrgovinske razmjene roba i usluga za oko osam odsto. 

Na bazi trenutno rapoloživih kratkoročnih indikatora za deset mjeseci prošle godine može se zaključiti da je trend rasta ukupne ekonomske aktivnosti u BiH nastavljen. 

U tom periodu je usljed povećanja električne energije došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,4 odsto. 

Primjetno je slabljenje u okviru izvozno orijentisane prerađivačke industrije koja je na kraju posmatranog perioda zabilježila negativnu stopu rasta od 0,8 odsto.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок