Opština Istočno Novo Sarajevo

Opština emituje obveznice u iznosu od pet miliona KM

  • 25.09.2018. 14:11

 Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo donijeli su danas odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kreditnom zaduženju opštine i odluku o emitovanju prve emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je novinarima da je ranije bila donesena odluka o kreditnom zaduženju kod komarcijalnih banaka, ali da nijedna banka nije prihvatila ponuđenu kamatu i vremenski rok otplate, te da je zato odlučeno da se ide u kreditno zaduženje putem emitovanja obveznica. 

"Mi već imamo dogovor sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ i Garantnim fondom Republike Srpske o otkupu svih kreditnih obveznica opštine Istočno Novo Sarajevo koje ćemo ovom odlukom rasporediti na drugačiji način", naveo je Ćosić. 

On je istakao da će od navedenih pet miliona KM, 2.750.000 KM biti iskorišteno za vraćanje dugoročnog zaduženja, dok će oko 2.250.000 KM biti investirano u kapitalne projekte. 

"Od tog iznosa oko milion maraka ide za izgradnju sportske dvorane, 700.000 KM za izgradnju Dečanske ulice, 200.000 KM za ulicu u poslovnoj zoni, 300.000 KM za budući park u Hilandarskoj ulici i oko 150.000 KM ići će za rekonstrukciju saobraćajnica", naveo je Ćosić. 

Prema njegovim riječima, otkupom obveznica od IRB-a i Garantnog fonda, opština će ostvariti uštedu u visini kamatne stope, jer rata više neće biti 53.500 KM, već oko 36.000 KM, što će značajno olakšati funkcionisanje javnih finansija u ovoj lokalnoj zajednici. 

Odbornici su danas usvojili Regulacioni plan "Čiča", kojim se, kako je rekao Ćosić, stvaraju uslovi da opština proda jednu lokaciju koja je kreirana po zahtjevu investitora koji bi trebalo da firmu iz Sarajeva premjesti u Istočno Novo Sarajevo, a u kojoj će raditi 75 elktro-inžinjera i dodatnog osoblja. 

On je dodao da postoji interesovanje još nekoliko privrednih subjekata koji su voljni da na toj lokaciji kupe zemljište i da u tom dijelu grade svoje poslovne objekte. 

Ćosić je poručio da će sva sredstva koja budu dobijena od investitora biti uložena u infrastrukturu naselja "Čiča". 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo rekao je da je na današnjoj sjednici usvojena i odluka o pokretanju postupka o utvrđavanju opšteg interesa za eksproprijaciju više od 10 dunuma zemljišta na lokaciji buduće saobraćajnice Dečanska, a čiju kupovinu će "pokriti" Vlada Republike Srpske. 

Na današnjoj sjednici za direktora Predškolske ustanove "Patrijarh Pavle" imenovan je dosadašnji vršilac dužnosti Nikola Ašanin.